2012. május 28., hétfő

Palackból váza

Sokszor megfeledkezünk arról, melyik növényünket locsoltunk.  Esetleg nem is tudjuk mennyi vízre van szüksége a különböző fajtáknak. A "palackváza" remek megoldás erre a problémára.
PET-palack+textil+virágföld+magok

A palack két részét összekötő textil a talajszerkezetnek és a növény igényeinek megfelelő mértékben szolgáltatja a vizet, így se túl sok se túl kevés nem kerül a gyökerekhez.


Hatékonyságát növelhetjük, ha a felső részbe a talaj köré újságpapírt helyezünk. Így a nedvesség jobban eloszlik valamint a papír komposztálódva gazdagítja a talajt.


A váza elkészíthető akár sörösüvegből is.

Gyümölcs és zöldség aszalás

Ha fonnyadt is, ne dobjuk ki,  jó lesz majd télre!

A nyári napsütésben secperc alatt elkészülnek a finom aszalt gyümölcsök, zöldségek. Az alábbi videó alapján elkészíthetjük "aszalókabinunkat".


- Hasznos tudnivalók -
Az aszalást nem szabad összetéveszteni a szárítással. A gyümölcs víztartalmát fokozatosan, lassan kell csökkenteni, különben elveszíti értékes tápanyagait, és a felszínén kemény, rágós kéreg képződik.
Szép és jó aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből lehet készíteni.
A gyümölcsöket a kosárban vagy a rácson egy rétegben helyezd el,  ne érjenek egymáshoz.
Azonos méretű gyümölcsöket aszalj egy időben, különben mire a nagyobbak is elkészülnek, a kisebbek túl szárazak, rágósak lesznek.
Az aszalás többnapos program, de nyugodtan megszakítható, és később folytatható.
A szikkasztást addig folytassuk, amíg az aszalvány még rugalmas, de összenyomva már nem serken belőle nedvesség.
Átforgatáskor ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsök héja ne sérüljön, különben a nyíláson cukros lé távozhat, s emiatt az aszalmány nem lesz elég édes.
Az aszalt gyümölcsöt, hogy ne fülledjen be, és ne penészedjen, laza szövésű, tiszta vászonzacskóban, hűvös helyen felakasztva tároljuk.
A hazai szőlőket nem lehet aszalásra használni,  mazsola készítésre nem alkalmasak! Forrás

Példaként a szilva aszalásának lépéseiről itt olvashattok.

Sajt házilag

Sajtért sem kell a "szomszédba" menni!
Hozzávalók:
2 liter tej
7 dkg só
0,5 dl 10 %-os ételecet 1 ek.
kapor, fokhagyma, köménymag, petrezselyemzöld

Elkészítés:
2 liter tejhez egy 3 literes fazékban adjunk 7 dkg sót, majd tegyük tűzre és állandó kevergetés mellett főzzük fel kb 10 percig. Utána levesszük a tűzről, beleöntünk 0,5 dl 10%-os ételecetet. A túrósodás mértékétől függően hozzáadhatunk még egy evőkanál ecetet, míg optimális állagú lesz. Ezután 15 percig állni hagyjuk, hogy hűljön és túrósodjon. (Érdemes 1 evőkanál ecetet hozzáadni pluszba.)
Ezután az egészet beleöntjük egy felfüggesztett (madzaggal szögre akasztott), csúcsos vászonzacskóba . Hagyjuk a savót lecsurogni, időnként megrázzuk és megnyomkodjuk, hogy tömörödjön.
Kb. 1 órát vesz igénybe. Ettől a sajt rugalmas állagú lesz. Utána keverünk bele fűszereket /kaprot, reszelt foghagymát, petrezselymet, köményt vagy ízlés szerint bármilyen fűszert.
Ezt követően formába tesszük, nehezéket teszünk rá és kb egy éjszakát így hagyjuk. Másnapra fogyasztható, de le is fagyaszthatjuk.

Tippek:
A sajtot érdemes fémszűrőbe tenni, alá pedig szalvétát helyezni, amivel a tetejét is betakarjuk. Nehezéknek egy fémdobozt tehetünk rá, melybe apró kavics helyezünk.
A vászonzacskót, amiben a sajtot felakasztjuk, elkészíthetjük pelenka anyagból is, valamint a forma kibélelésére is megfelelő. Forrás
A sajtkészítés fortélyairól itt olvashattok. Sajtrecepteket pedig itt is találhattok.

Joghurt házilag

Egészséges, olcsó és adalékanyagoktól mentes!

Hozzávalók:
1 liter tej (nem tartós)
1 doboz élőflórás joghurt


Elkészítés:
A tejet kéz melegre langyosítjuk , hozzákeverjük az élőflórát, tovább langyosítjuk, majd csavaros üvegekbe töltjük. Következő lépésben lábasban vizet melegítjük,  és beleállítjuk a már lezárt joghurtos üvegeket, úgy, hogy kb. a nyakukig érjen a víz (célszerű nagyjából hasonló méretű üvegeket választani). Így hagyjuk kihűlni.
A melegítős műveletet esetleg meg lehet ismételni még egyszer. Ha este elkészítjük, reggelre finom joghurtunk van. A dolog ezek után elviekben már önfenntartó, tehát mindig csak tejet (vagy egyszer egy tehenet) kell vennünk és gyárthatjuk a joghurtot otthon.

Fogyasztás előtt a joghurtot tiszta textílán átszűrjük, a ruhában maradt részt "görög" joghurtnak is nevezik. A flóra fennmaradását pedig tej utántöltéssel kell biztosítani!

- Hasznos tudnivalók -
A baktériumok (élőflóra) szaporodásához optimálisan 40°C körüli hőmérséklet kell, ennek biztosításához használhatjuk a sütőt, meleg vizet, vagy textíliát. Utóbbi a leglassabb (1-2 nap), de a legkevesebb munkával és energiával jár! Nyáron természetesen a Nap erejét is használhatjuk.
1-2 teáskanál cukorral meggyorsíthatjuk szaporodásukat.
A baktériumok a tejcukrot lebontják (ezért tejcukor/laktóz-érzékenyek is fogyaszthatják) és savanyítják, megalvasztják a tejet. A képződő tejsav tartósítja, míg az acetaldehid a jellegzetes ízét adja a joghurtunknak.

Az így elkészült joghurtot fogyaszthatjuk magába, saját készítésű zabpehellyel  vagy salátával.

Uborka saláta recept 
A "görög" joghurthoz tejfölt is adhatunk 2/3 joghurt, 1/3 tejföl arányban. Az uborkát lereszeljük, sózzuk, pihentetjük, majd kinyomkodjuk. A joghurtot kissé sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint fokhagymát, meg esetleg pár csepp citromlevet keverünk hozzá. Mindezt elegyítjük az uborkával és kevés olívaolajjal díszítve tálaljuk.

Forrás

2012. május 27., vasárnap

Ehető virágok gyűjtése, fogyasztása, tárolása

Kép: arenaflowers.com

- Gyűjtés -
Forgalmas utak mentén szedett virágok nem alkalmasak a fogyasztásra.  Ne együnk  virágárustól vagy csemetekertből szerzett virágokat!
Szedjünk kinyílt virágokat, a bimbós vagy elnyílt virágok nem megfelelőek. Azokat hűvös, korai órákban a legideálisabb leszedni.
- Fogyasztás, tárolás -

Csak olyan virágokat fogyasszunk el, amelyek eredetét ismerjük és biztosak vagyunk benne, hogy nem lettek kemikáliákkal kezelve. Csakis akkor fogyassza el a virágot, ha biztosan ehető. (Attól, mert egyes virágokat tányérra tesznek, nem azt jelenti, hogy ehetőek is.)
Kizárólag kis mennyiségben használjuk őket, különben emésztési problémák jelentkezhetnek.

Allergiát okozhat!
A legtöbb, ehetőként feltüntetett növénynek csak a szirmai fogyaszthatóak. Távolítsuk el a bibét, a porzószálakat, valamint a csatolt csészeleveleket.
A virágok íze az évszak és a termési terület függvényében változhat.
Ha szedés érdemes vágja le a csészelevelekkel együtt vízbe tenni a virágokat. A hűtőben is tárolhatjuk őket nedves papír-törlőkendőbe tekerve.
Forrás
- Felhasználás -
Virágcukor:
Válogassunk össze néhány illatos ehető virágot, mint pl. a levendulát, adjunk hozzá némi szárított narancsot, és tegyük bele egy üveg cukorba egy vanília rúddal együtt, az üveget jó szorosan zárjuk le, majd hagyjuk így két hétig. Utána bármilyen süteményhez vagy teához felhasználhatjuk.
Készíthetünk levendulás cukor, amikor szárított levendula virágot teszünk egy üvegbe porcukorral keverve és lezárva pár hét alatt összeérleljük, de rózsás cukrot is készíthetünk.

2012. május 26., szombat

Gyógynövényes arctisztítás

Ahhoz, hogy bőrünk típusának megfelelő tonikot készíthessünk, ismernünk kel az egyes növények  bőrünkre gyakorolt hatását.


Az alábbi növényekből speciális bőrápolók készíthetőek:

  •   bodzavirág – lágyítja a bőrt
  •   cickafark – zsíros bőrre
  •   csalán – zsíros bőrre
  •   hársfavirág – puhítja a bőrt
  •   kakukkfű – élénkítő, fertőtlenítő hatású
  •   kamilla – lágyítja a bőrt
  •   levendula – tisztító, lágyító, frissítő
  •   orvosi ziliz – száraz, repedezett bőrre, puhító hatás
  •   palástfű – érzékeny, száraz bőrre
  •   rozmaring – tisztítja a bőrt, élénkíti a vérkeringést, fertőtlenít
  •   zsálya – elhalványítja a foltokat

Forrás

- Arctisztító recept -
Hozzávalók
- 175 ml erős gyógynövényfőzet vagy virágvíz,
- 25 ml szalicilsavas alkohol,
- 10 csepp teafa illóolaj.

Elkészítés
A hozzávalókat csak össze kell önteni, felrázni és már kész is.

Tudnivalók 
A szalicilsav egy BHA-sav, ami enyhe hámlasztó hatású és főleg zsírosabb bőrre ajánlják. Ebben a tonikban nagyon alacsony koncentrációban van jelen, de így is hatásos.
Tonizáló hatása van pl. a csipkebogyónak (hideg vizes áztatás), a mentának és a zöld teának.
Forrás
Allergiát okozhat!
A házilag készített bőrápoló szerek is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

2012. május 25., péntek

Dezodor és levegfirssítő házilag

Nem csak érzékeny bőr esetén érdemes elkészítenünk saját, vegyszermentes dezodorunkat. Hiszen mindannyiunk érdeke saját és környezetünkben lévők egészségének védelme. Nem mellesleg az alábbi receptek segítségével pénztárncánkat és környezetünket is megkíméljük.

Izzadtság gátló dezodor
Hozzávalók:
  • 200 ml desztillált víz
  • 16 g szódabikarbóna (25 fokos vízben maximálisan feloldódik)
  • 10 csepp teafa olaj
  • egyéb illóolajok (maximum 2-3 csepp)
Elkészítés:
A vízben feloldjuk a szódabikarbónát, belecsepegtetjük a teafaolajat, illetve bármilyen más, számunkra kellemes illatot biztosító olajat. Majd az általunk választott tégelyekbe osztjuk.

Levegőfertőtlenítő és illatosító spray
Hozzávalók:
  • 1 liter desztillált víz
  • 10 ml alkohol
  • 10 csepp citrom, vagy indiai citromfű illóolaj
  • 20 csepp levendulaolaj
Elkészítés:
Az olajokat az alkoholba elvegyítjük, majd hozzáadjuk a desztillált vízhez.

Tippek:
Megadott mennyiségeket ne lépjük túl!
A teafaolaj antibakteriális hatású, így azt ne cseréljük le másra, fontos hogy ne maradjon ki az összetevők közül.
Minden esetben nagyon jó minőséget válasszunk, hiszen a csak párologtatásra alkalmazható olajok itt nem felelnek meg a célnak, a dezodorunk nem lesz hatékony.
A keverék alkalmazása nem csak megelőzi, de a már kialakult testszagot is orvosolja.
Használat előtt alaposan fel kell rázni, mivel az olajok nem tudnak feloldódni a vízben.
A légfrissítő hatékonyságát mindenképpen növeli a rendszeres szellőztetés.
A levendulaolaj nyugtató hatással is bír, sőt a molyokat is távol tartja.
Forrás
Allergiát okozhat!
A házilag készített bőrápoló szerek is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

2012. május 23., szerda

Mikró káros hatásai

Számos okot fel lehet sorolni arra, hogy miért érdemes száműzni a mikrohullámú sütőt konyhánkból.

- Velős indokok, amik a mikró ellen szólnak -
  • “Mikrohullámú Betegség” 10 tünete:
  1. Csökkent kognició
  2. Hányinger
  3. Látási problémák
  4. Depresszió és ingerlékenység
  5. Legyengült immunrendszer
  6. Fejfájás
  7. Szédülés
  8. Álmatlanság 
  9. Alvási zavarok
  10. Gyakori vizelés és extrém szomjúság jelenségei
  • Tápérték csökkenés  a mikrózott ételekben
  • Rákkeltő gyökök felszabadulása  a folyamat során
  • Egészségügyi problémák:
  1. Emelkedett koleszterinszint
  2. Leukociták (fehérvérsejtek) számának csökkenése figyelhető meg, amely mérgezésre utal
  3. Csökkent vörösvérsejt-szint
  4. Radiolytikus vegyületek keletkezése
  5. Csökkent hemoglobin szint, ami vérszegénységre vezethető vissza
Tovább a cikkhez

2012. május 22., kedd

Szamócaszörp és lekvár recept

Itt az eperszezon!
Szamócaszörp
Kép: blog.jelanieshop.com
Hozzávalók:
  • szamóca
  • késhegynyi/kg borkősav
  • mokkáskanál/kg szalicil
  •  6dl/ kg víz
  • 1kg/l cukor
  • celofán
  • tüllzacskó vagy tetra pelenka
  • zárható üveg
Elkészítés:
A szamócát folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd csumájától is megszabadítjuk, majd lemérjük.
Ahány kiló a gyümölcs, annyi késhegynyi borkősavat és annyi mokkáskanál szalicilt adunk a gyümölcshöz, majd az egészet összetörjük.
Ne turmixoljuk, mert elveszíti eredeti színét és nem csöpög le annyi lé, mintha csak kézzel nyomkodnánk szét a szemeket.
Ezután a gyümölcspépet keverjük össze kilónként 6 dl korábban felforralt, de már kihűlt, hideg vízzel, majd az egészet öntsük tüllzacskóba. Akinek nincs zacskója, megteszi egy tetra pelenka is a négy sarkán összekötve. Lényeg, hogy a zacskót lógassuk fel egy tál fölé és egy éjszakán át hagyjuk, hogy magától lecsöpögjön. Ne nyomkodjuk!
Másnap mérjük meg a levet, és minden literéhez 1 kg cukrot adjunk. Keverjük, míg a cukor nem olvad el teljesen. Ekkor kiforrázott üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk és hűvös kamrába tesszük.

Lekvár a megmaradt gyümölcshúsból 
Kép: funny-pictures.picphotos.net
Hozzávalók:
  • 30-50 dkg cukor
  • szalicil vagy fahéj
  • zárható üveg
  • 2 ujjnyi víz
  • tepsi
Elkészítés:
 A gyümölcs savtartalmától függően tegyünk hozzá 30-50 dkg cukrot, majd addig főzzük, míg bugyogni kezd. Üvegekbe töltjük, két celofánréteg közé szalicilt vagy fahéjat tegyünk, végül csavaros tetővel zárjuk le az üvegeket. Eközben a sütőt felmelegítjük 140 fokra. Egy tepsibe 2 ujjnyi vizet öntünk, beleállítjuk a lezárt üvegeket és a tepsit betesszük a már kikapcsolt sütőbe úgy, hogy a sütőajtót résnyire nyitva hagyjuk. Másnap reggel vegyük ki az üvegeket, töröljük szárazra őket és mehetnek a spájz polcaira.

Tippek :
A szörp elkészítése során, ha nagyon tisztán dolgoztunk, akkor a szalicilt el is hagyhatjuk. Ilyenkor azonban a késhegynyi helyett 1 mokkáskanál borkősavat teszünk a gyümölcsre.
Mivel a kupakok némelyike nem záródik rendesen, így két réteg celofán közé tehetünk szalicilt vagy fahéjat és erre rá a kupakot.
Aki nagyon szereti az élénk színt, kevés céklalével fokozhatja a szörp pirosságát.
Ezzel a módszerrel bármilyen lédús gyümölcsből (málna, szeder, ribizli, eperfa termése, szőlő) készíthetünk szörpöt. Almából, körtéből, birsből is lehet, igaz azok hígabb állagúak. Ezeket a gyümölcsöket egyszerűen megreszeljük, borkősav helyett citromsavat teszünk hozzá, így nem barnulnak meg a gyümölcsdarabok. Magozott meggy, cseresznye pedig zúzás, aprítás nélkül is kiadja a levét. Utóbbi kettőt még egy-két evőkanál rummal is bolondíthatjuk.

Telefontöltés cipővel

Töltsük fel okos telefonunkat séta, vagy kocogás közben!


Anthony Mutua munkája egy már alkalmazott technikán alapszik, még is kiemelkedőnek számít, mivel elérte, hogy szinte bármely lábbeli töltővé alakítható.

- Mechanizmus - 
A tervező "egy piezoelektromos cipőbetétet készített, amely gyakorlatilag egy igen finom kristálychip. Ez termeli az elektromosságot azzal, hogy minden lépésnél meghajlik. Az energiát maga a szerkezet tárolja, és képes egyszerre akár több elektronikus készüléket is feltölteni járás közben. Az összeköttetést a betét és a zsebre tett szerkezet között egy vékony kábel biztosítja."

A chip vékony talpú lábbeliken kívül, mint pl: strandpapucs és a vékonytalpú nyári surranó, valamennyi cipőbe elhelyezhető. Így ha lecseréljük cipőnket a szerkezetet áthelyezve tölthetjük tovább eszközeinket.

- Bemutatás és forgalmazás -
A találmány a Nairobiban megrendezett Kenyai Tudomány-technológiai és Újító Héten került bemutatásra. Mivel a szabadalmaztatás már megtörtént, hamar kereskedelmi forgalomba is hozták.  46 dollárért, 2 és fél éves garanciával beszerezhető a töltő-chip.
Forrás

2012. május 21., hétfő

Spórolási tippek: víztakarékosság


- Használjuk mértékkel -
Tisztálkodáskor
  Egyik nagy vízpazarló eszközünk az angol WC. Ha tartályos, alakíttassuk át vagy cseréljük ki víztakarékossá. Praktikus megoldás ha vízzel teli PET palackot helyezünk a tartályba. Aki teheti, építsen komposztáló toalettet!
  Mosdjunk, vagy zuhanyozzunk minden nap. A bőrünknek árt, ha mindennap kiázik a kádban.
Ha télen zuhanyzás helyett mégis veszünk egy jól eső meleg fürdőt, a kádból a vizet ne eresszük le azonnal, így az leadja a maradék hőt így melegen tartva a fürdőszobát. Télen látogassunk el fürdőinkbe! A világon nálunk találhatóak talán a legszebb termálvizes fürdők!
  Fogmosáskor használjunk fogmosó poharat, és csak akkor nyissuk meg a csapot, ha tényleg szükséges.

A lakásban
  A mosó - és a mosogatógépet mindig akkor indítsuk be, ha már tele vannak!
  Ügyeljünk a lakás tisztaságára, hogy kevesebbszer kelljen felmosni!
  Ne mosogassunk folyóvízben. Folyóvizet csak az öblítésnél érdemes használni, ott is csak mértékkel! Érdemes először a kevésbé szennyezett poharakkal kezdeni a mosogatást, haladva az egyre piszkosabb edények felé.
  Amennyiben a mosást megtelt mosógéppel indítjuk el, úgy spórolhatunk vizet, áramot és mosószert egyszerre!

A ház körül
  Gyűjtsünk esővizet a locsoláshoz, autómosáshoz! A növények öntözésére az esővíz remekül megfelel.
  Az így begyűjtött víz locsolásra, kültéri tisztításra is használható, de szűrés és tisztítás után akár mosásra, fürdésre is használható!
A locsolást este vagy kora reggel végezzük el a kertben, így nem érhetik égési sérülések növényeinket és a párologtatás alacsonyabb a hajnali és esti órákban.
  Klímánknak megfelelő növényeket ültessünk a kertbe! A ma divatos gyepek hatalmas mennyiségű vizet kívánnak, és ennek nagy részét elpárologtatják! Árnyékoljunk növényeinkkel. Például egy hársfa, vagy diófa árnyéka, kiválóan hűsíti a házat nyáron, az alatta lévő növényeket kevésbé kell locsolni.
  Konyhakertünkben alkalmazzunk zöld mulcsolást. Ezzel a módszerrel vegyszerek nélkül tarthatjuk távol a gyomokat és a növények vízháztartása is javul.

- Ne mérgezzük -
  A vizek tisztaságának megőrzése érdekében a mérgező anyagokat: gyógyszert, permetszert, oldószert, háztartási vegyszereket, vagy ezek kiürült flakonját, dobozát helyezzük el a megfelelő gyűjtőhelyeken. A talajvízbe oldódó mérgeket előbb-utóbb víz vagy étel formájában elfogyasztva magunkat mérgezzük meg.
  A lejárt gyógyszert a patikákban kihelyezett gyűjtőedénybe kell elvinni!

 Így módon a háztartás vízhasználata harmadára csökkenhet!
Forrás

Gyógynövények gyűjtése

Van pár íratlan szabály, amiket be kell tartanunk a gyógynövények gyűjtése során, hogy fent tarthassuk környezetünk egészséges fejlődését. Amellett, hogy a begyűjtött alapanyagokkal egészségünket szolgáljuk, a gyűjtőhely megkímélésére is gondot kell fordítanunk.


- Egészségünk érdekében -
Csak a biztosan felismert, ehető vagy gyógynövényt szabad gyűjteni.
Tiszta helyről, tiszta, egészséges növényi részeket gyűjtsünk.

- A lehető legkevesebb rongálással-
Ne tépjük, nyúzzuk, húzzuk, hanem ollóval vágjuk le a gyűjteni kívánt növényi részeket (kivéve persze a könnyen leváló terméseket).
Fákról, bokrokról csak a virágot, termést, ágak letörése nélkül szedjük. Rügyeket, hajtásokat oldalhajtásokról és ne a vezér (csúcs) hajtásokról gyűjtsünk.
Az élőhelyet, ahol gyűjtünk ne tapossuk össze.

- A faj fennmaradását biztosítva -
Területileg ritka növényeket ne gyűjtsünk, csak a gyakori fajokat.
Fontos, hogy az egyed és a faj állománya túlélje a gyűjtést.
Soha ne húzzuk ki gyökerestől a növényt, mindig hagyjunk elegendő levelet vagy virágot az egyed túléléséhez, szaporodásához.

Mindig csak annyit gyűjtsünk, amit maradéktalanul fel tudunk használni!
 Forrás

Arclemosó házilag

Arcunk napi tisztításánál is fontos, hogy az arctípushoz illeszkedő kozmetikumokat alkalmazzuk. Az alábbi helyettesítési lehetőségek, ötletek természetesen nem kötelező érvényűek!


Érzékeny bőrre: körömvirág szappan, szalmagyopár víz, mandulaolaj
Kombinált bőrtípusra: levendula-szappan, levendula víz (nyáron lehet narancsvirág is)
Zsírosabb típus esetén: teafa-szappan, narancsvirág víz
Szárazságra hajlamos bőrre: geránium-szappan, az olívaolaja, vagy a szőlőmagolaja
Pattanásos bőr esetén: a sáfrányos szeklice olaj, 0 komedogén-indexű, a napraforgót lehet vele helyettesíteni
- Arclemosó receptje -
Hozzávalók
  • 10 g reszelt geránium szappan
  • 10 ml aloe vera
  • 10 ml rózsavíz
  • 30 ml deszt. víz
  • 5 ml glicerin
  • 3 g emulsan (vagy lysolecitin)
  • 15 ml körömvirág macerátum napraforgó olajból
  • 7 g shea vaj
  • 5 ml jojoba olaj
  • 1 db E-vitamin
  • 10-15 csepp propolisz
Elkészítés
A vizes részeket összekeverjük, beletesszük a reszelt szappant, és lassú tűzön főzzük, kevergetjük, ne forraljuk! Legalább 10 percig tart, mire felolvad a vizes részben a szappan. A közben elpárolgó vizet deszt. vízzel pótoljuk.  50 ml vizes részhez 5 ml glicerint keverjünk. Közben nagyon lassú gőzön felmelegítjük az olajakat, a sheával és az emulsannal. A zsíros részeket tartalmazó edényt hidegvizes fürdőbe tesszük, nehogy szemcsés maradjon a shea, és lassan hozzáadjuk a vizes részt, miközben folyamatosan kevergetjük. Kihűlésig keverjük. Ekkor hozzátesszük a propoliszt és az E-vitamint,  illóolajokat. Majd tegyük a mélyhűtőbe 10 percre, nehogy a shevaj szemcsés legyen.

A fenti recept csak alap, ami tetszés szerint alakítható!

Allergiát okozhat!
A házilag készített bőrápoló szerek is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.
Forrás

2012. május 19., szombat

"Élő" téglafal

Vigyünk egy kis életet a téglafal egyszerűségébe!

Nemcsak növények telepíthetők a Micaela Nardella és Oana Tudose holland tervező páros által megalkotott "Tégla biotópok" hasadékain, hanem az a bele fészkelő madaraknak is menedéket adhat.

A következő videó segítségével magunk is elkészíthetjük a "biotéglákat". Nincs is másra szükségünk, mint:
vízre; gipszre és homokra;öntőformára; virágföldre és magvakra. Használhatunk mohát is a kivitelezéshez.

Éljünk vele!

Bodza receptek és hatásai

Itt az ideje a bodza áldásos hatásait élvezni
Mivel május, június környékén  érdemes a bodza virágát gyűjteni, érett bogyóit pedig az augusztus-szeptemberi időszakban. A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak.  Érdemes a bodza virágzatát  száraz időben gyűjteni, mivel a nedves virágok szárítás közben megbarnulnak.

Gyűjtési tudnivalók
A gyűjtéshez a napsütéses déli, kora délutáni órák a legalkalmasabbak.
A bodzapezsgő (szörp, bor, tea) készítéséhez mindig egészséges, friss, fiatal virágzatot gyűjtsünk. Barna, láthatóan öreg virágok nem legyenek rajta. A virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípjük le a növényről, s ne nyomjuk össze, ne tároljuk lezárt műanyag zacskóban, ahol befülledhet. A gyűjtött virágzatokat frissen, a legrövidebb időn belül használjuk fel. Forrás

Bodzaszörp az édesszájúaknak
Hozzávalók:
  • 2 l víz
  • 15-20 bodzavirág
  • 2 citrom
  • 1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
  • 5 dkg citromsav
Elkészítés: Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, és akkor a legértékesebb virágpor is rajta marad. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.

Frissítő limonádé a nyári napokra
A limeból és citromból elkészített limonádédba tegyünk egy-két bodzavirágot, s hagyjuk benne pár órára. A vastag zöld száraktól szabadítsuk meg!
Érdekes muskotály ízt kölcsönöz az italnak, az összes gyógyító hatásával együtt.

Bodzavirág palacsintatésztába reggelihez
Keverjük be a az átlagosnál sűrűbb palacsintatésztát. Mártsuk bele a virágot és és így süssük ki. Mikor még forró szórjuk meg egy kis fahájjal.
Forrás
Bodzapezsgő ünnepléskor
Hozzávalók:
  • 15-20 db méretes virágzat,
  • 4 db citrom,
  • 2 ek. (30ml) fehér borecet,
  • 700g kristálycukor.
Elkészítése: Forraljunk fel 4 liter vizet, majd öntsük egy nagy edénybe. A meleg vízhez adjunk 2 liter hideg csapvizet, így összesen 6 liter víz lesz az edényben. A vízbe keverjünk 700g kristálycukrot és oldjuk fel. Tegyük bele a bodzavirágzatot úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba. Adjunk a vízhez 2 evőkanál (30ml) fehér borecetet és 4 megmosott citrom lereszelt héját. Az edény tartalmát alaposan keverjük össze és fedjük le fedővel. Másfél-két nap elteltével az edény tartalma erjedni kezd (borélesztővel a folyamat segíthető). A folyadékot további 4-5 napig erjesszük, majd szűrjük le.
Töltsük vastagfalú, erős, jól záródó csatos üvegekbe. Hűvös helyen tároljuk, akárcsak a valódi pezsgőt. Hónapokig eláll. Jól lehűtve, esetleg jégkockával, citromkarikával szolgáljuk fel.

Tippek: A bodza pezsgő készítéséhez a reszelt citromhéj mellett reszelt narncshéjat is adhatunk (2-2 db). A borecet helyett borkősavat is használhatunk (a fenti mennyiséghez 30g), vagy a citromok levét is belefacsarhatjuk (2 db).
Forrás
Bodza-citromfű-menta ital

Hozzávalók:
  • 1 citrom
  • 0,5 doboz citrompótló vagy citromsav
  • víz, amekkora a befőttesüvegünk (5l)
  • 30 dkg cukor
  • sok menta
Elkészítés: A vizet a cukorral felforraljuk, majd a citromot felkarikázzuk és a befőttesüvegbe tesszük a megmosott mentaágakkal és a citrompótlóval együtt.
Ráöntjük a forró cukros vizet, letakarjuk, és egy napot állni hagyjuk. Forrás

A bodza kérge vagy a gyökér kérge felhasználása
 A kérget és a gyökeret is frissen kell használni. Használjunk 5 ml kérget vagy gyökeret fél csésze, forrásban lévő vízhez. Ne igyunk többet egy nap, mint egy csészével, és egy alkalommal csak egy kortyot fogyasszunk.

Hatása:
Nátha, orrfolyás és torokfájás tüneteinek, láz csökkentésére, valamint fertőzések kezelésére is használták.
Hatékony méregtelenítő, és úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések.
Felhasználják a bodzát a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében, vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
A bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".

A bodza öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
Gyógynövényként is használják, immunrendsze-erősítő. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenza-szerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.
A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.

Kellemetlen mellékhatásai is lehetnek!
A  nyers bogyók hányingert és/vagy hányást is okozhatnak.
Egyesek szédülésről, kábulásról számoltak be, amikor hashajtóként használták a bodzát.
Forrás

2012. május 18., péntek

Vegyszermentes rovarriasztók

A tavaszi és nyári "megszállók" ellen íme pár praktikus megoldás, ami kíméletesen bánik el a betolakodókkal és egészségünket sem károsítja különböző mellékhatásokkal.
- Szúnyogriasztó -

Alkalmas növények: a babér, levendula, fokhagyma, bazsalikom, oregánó, menta, citromfű vagy a dió. Érdemes fűszernövényként termeszteni ablakpárkányon cserépben vagy a bejárat/ tornác közelében a földben ültetni. Védekezés kívül-belül >>

Ha ezek illóolajait párologtatjuk, tinktúráit használjuk vagy csak egyszerűen néhány levelet (általában dió vagy babér) dobunk a parázsba védelmet nyerünk ellenük. Egy régi petróleumlámpát is megtölthetünk szúnyogriasztó olajjal a cél érdekében.
Szúnyogok elleni védelemről részletesebben itt olvashattok.

- Legyek esetében -

Hatékony megoldás a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillat, ezért a lakásban ezt párologtassuk. Mosásnál ha az öblítő vízében hasonló illóolajakat teszünk a kiteregetett ruhákat a legyek elkerülik.

Igen egyszerűen házi légypapír is készíthető: élénkszínű kartoncsíkra kenjünk mézet vagy a csíkot mártsuk sűrű cukorszirupba. A csíkot hasonló módon lógassuk fel ahogy a szintetikus változatával is tennénk.

- Hangyák ellen -

Használjunk a felmosóvízben boróka és levendula tinktúrát, sajnos a hatásos fokhagyma az nekünk is kellemetlen. Ha megtaláljuk hol jönnek be a házunkba zárjuk el az útvonalat a fenti illóolajak által átitatott vattakoronggal vagy ha írtásba gondolkodunk akkor porcukor-sütőporos keverékkel , ami a királynőt is megöli. Ugyanez a hatás elérhető borsav, cukor és víz keverékével is.

Forrás

Növényfal raklapból


A képet elnézve nem is gondolnánk milyen egyszerű elkészíteni ezt a növényfalat.
Szükséges hozzávalók:
  • jó állapotban lévő raklap
  • csiszolópapír
  • kertészeti szövet
  • kapocs- vagy szegbelövő pisztoly, esetleg kalapács
  • kapocs vagy szeg
  • virágföld
  • évelő növények

Összeállítás:
Csiszolópapírral dörzsöljük végig a raklap egész felületét.
Tűzzük fel a szövetet a raklap hátuljára, az aljától kezdve egészen a legfelső, utolsó deszkáig, a tetejét üresen hagyva.
Érdemes a szövet vágott vágott részeit behajtva feltűzni, hogy később nem bomoljon szét.

Ezt követően a raklapot a hátára fordítva, elhelyezzük a felső sorba az oda szánt növényeket, majd kitöltjük az összes sort virágfölddel.

A virágföldet tömködjük a lécek közé úgy, hogy egy árkot alakítunk ki, amelybe belehelyezzük a növényeket.
Érdemes az árkokat olyan mélyre alakítani, hogy a virágok szépen illeszkedjenek a lécek közé.
A virágokat érdemes a lehető legközelebb ültetni egymáshoz, megakadályozva, hogy a talaj kiessen.
Az ültetést követően érdemes néhány hétig ilyen "fekvő" helyzetben hagyni az ágyást és locsolni, hogy a növények gyökerei rögzítsék magát a növényt és meggátolják a virágföld kiszóródását.

Öntözésnél érdemes nagyobb figyelmet fordítani az aló sorokra, mert azok hamarabb kiszáradnak.
Forrás


2012. május 17., csütörtök

Halgazdaság és növénytermesztés a tetőn

Avagy, hogyan használjuk ki a rendelkezésre álló lapos tető szolgálta szabad területeket.

Az akvapónia rendszerét már egy korábbi bejegyzésemben bemutattam. A következő ötlet ennek a növény termesztési és haltenyésztési módszernek a városi betondzsungelben való telepítését teszi lehetővé. 
A prototípus egy bambusz szerkezeten alapuló az üvegház működési elveit magába foglaló építmény, amely képes évente 100 kilogramm halat és 400 kilogramm zöldséget előállítani. Mind ehhez az energiát - a szerkezethez csatlakoztatható - napelemek, szélturbinák biztosítják.
Az üvegház jellegű borítás biztosítja a védelmet a környezeti hatásoktól, a bambusz szerkezet könnyedsége pedig a mobilitást szolgálja.

"Bio Számítógép"

Ami az egyik számára gátló tényező, az a másik részére létszükség. Ebből a meggondolásból készült el  Mike Schropp által megálmodott "Bio Számítógép".

... A terv kibontakozása ...
Ahogy az ötlet fejlődött Mike nekilátott a búzafűvel kapcsolatban információk után kutatni. Úgy vélte, hogy van valami tiszta és természetes a növény megjelenésében. A búzafű megváltoztatná a téreret.mivel adna hozzá egy kis színt, valamit, ami több, mint a fémek és műanyagok tömkelege.
A talaj hőmérsékletének hatásairól és a búzafű csírázásáról olvasott tanulmányok és dokumentumok után bele is fogott tervének kivitelezésébe.

A szerkezet összeállítását az alábbi oldalon követhetitek lépésről lépésre.

Mike egy olyan PC-t alkotott, melynek működési hatékonysága abban rejlik, hogy a számítógép által termelt hulladék-hő energiája, a talajon keresztül, a kiválasztott növény csírázására és növekedésére fordítódik, így biztosítva szimbiózist növény és gép között.

Forrás

2012. május 12., szombat

Függőkert a lakásba

Nincs szükségünk nagy terekre, műanyag virágcserepekre, szennyező hulladékokra, hogy feldobjuk lakásunkat szebbnél szebb virágokkal. Az alábbi lépéseket követve mi is elkészíthetjük saját "függőkertünket".
Kép: phaidon.com

Hozzávalók
  • moha és árnyék kedvelő növény
  • 7:3 arányban tőzeg és a talaj (pl.: bonsai talaj)
  • száraz tőzegmoha
  • pamutfonal
  • zsineg (kender vagy más csomagoló zsineg)
  • egy korsó víz
Elkészítés

   1. Keverjük össze a tőzeget és a talajt. Az arányt úgy válasszuk ki, hogy a keverékből készített kis labda leejtve ne repedezzen szét.
   3. A keverékből készítsünk narancs méretű golyókat, ha szükséges használjunk hozzá vizet.
   4. Győződjünk meg róla, hogy minden golyóban van helye a növények gyökereinek.
Kép: designsponge.com

   5. Vegyünk egy csomó száraz tőzegmohát és tekerjük körül alaposan a gyökereket, hogy egy kúp alakot kapjunk, majd tekerjük körbe pamutfonallal minél többször.

   6. Készítsünk egy lyukat a talajlabdába és helyezzük bele az elkészített tőzegmoha és gyökér kúpot. Ügyeljünk, rá, hogy a  gömb formát vissza zárjuk!
Kép: designsponge.com
   7. A mohát nyomjuk a kész labdák köré. Ne hagyunk üres felületeket! Tekerjük körbe a mohás gömböket zsineggel, majd a kiválasztott helyre fel is akaszthatjuk.
Forrás

Ivóvizet a levegőből

Eole Water egy új francia találmány, amely megoldást jelenthet az édesvízkészletben szegény államok számára. A szerkezet bizonyítja, hogy a szél ereje nem csak áramtermelésre használható.

Az Eole Water a "szélkerék orránál beérkező levegőt a gép először fölhevíti, majd lehűti, és az így kicsapódott párát többszörös szűrés után a turbinaház alatt kialakított tartályba gyűjti."
Ilyen módon elektromos áram helyett ivóvíz minőségű vizet állít elő.

Tovább a csikkhez

2012. május 11., péntek

Gyanta házilag

Készüljünk a strandszezonra saját készítésű gyantánkkal!
Hozzávalók
két csésze cukor
1/2 csésze víz
1/2 csésze citromlé

Elkészítés
A hozzávalókat tegyük teflon- vagy tapadásmentes edénybe, és rakjuk fel forrni. Vigyázzunk, nehogy leégjen a cukor! Állandó kevergetés mellett melegítsük addig, amíg a színe elkezd sötétedni. Cseppentsünk az oldatból néhány cseppet egy fehér tányérra, és ha a cukorgyanta sötét mézszínű, elkészült.
Az egész folyamat nem tart tovább negyven percnél (ez persze függ a tűzhelytől és a lábos minőségétől is).

Használat
Legalább tíz percet várjunk használat előtt. Fontos arra is odafigyelni, hogy melegben jobban nyúlik a gyanta, ezért érdemes a lakás hűvösebb pontján használni!.

A hagyományos gyantával titok ellentétben a cukorpasztát a száliránnyal ellentétesen kell felkenni!

Testápoló receptek

Íme pár recept, ami alapján elkészíthetjük saját "testápolónkat"!


Joghurtos testápoló

Keverjünk össze egy pohár (1,5-2 dl) natúr joghurtot egy kanál mézzel, egy kanál olívaolajjal, pár csepp citromlével.
Az olívaolaj összetétele nagyon hasonlít a bőr saját zsírjainak összetételére, ezért könnyen, gyorsan szívódik fel, és eljut a mélyebb rétegekig is. Az olívaolaj igen sok A-, D-, E-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Ezeket természetes bőrszépítő vitaminnak is hívhatnánk, ugyanis valamennyi több jótékony kozmetikai hatással is rendelkezik. Például hatékony antioxidánsok: elpusztítják a szabad gyököket, ezáltal védik a bőrt az öregedéstől.
Fűszerolajakat (kamilla, rózsa, stb.) tetszés szerint használhatunk az illatosításhoz. Hűtve 2-3 napig áll el.

Kókuszolajos testápoló

Keverjünk össze egy evőkanál hidegen sajtolt kókuszolajat 2 evőkanál szezámolajjal, 50 g kakaóvajjal, és 10 g felolvasztott méhviasszal. (Utóbbi tűzhelyen, kis lábosban felolvasztható.)
A masszát alapos összekeverése után kis, zárható edényekbe töltsük. Naponta használható.
A kókuszolaj az egyik leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Az olaj a repedezett talpat, a sarkat is puhává varázsolja. Sőt, a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt!

Kakaóvajas testápoló

100 g kakaóvajat melegítsünk fel folyékony állagúvá, öntsünk bele olívaolajat, illetve igény szerint illóolajat is. Az olívaolaj lágyabbá, hígabbá teszi a terméket. A kakaóvaj fele helyettesíthető sheavajjal is, ez még nagyobb hidratálást ad, és gyógyhatású is. Az összekeverés után kis edényekbe töltve hagyjuk megdermedni.
Forrás

Száraz könyökre 

A banános-túrós krém a száraz könyök ápolója. Három evőkanálnyi túrót keverjünk pépesre egy banánnal. A pépet osszuk két tálkába, és negyedórára tegyük bele a könyökünket. Az érdes, hámló és repedezett bőrt táplálja, simává teszi.

A tejfölös-reszelt tormás krém hámlasztja a legfelső bőrréteget. Ha érdes a bőrünk a karunkon, combunkon, ez a pakolás eltünteti az elhalt hámréteget, élénkíti a vérkeringést. Viszont ha érzékeny a bőrünk, ezt a fajta pakolást felejtsük el!

Dekoltázsra

A reszelt alma és a tejszín vagy tejföl keveréke ránctalanít. Nyakra, arcra, dekoltázsra kiváló, nyugtató hatású. Egy negyedóra múltán langyos vízzel mossuk le.
Forrás
Allergiát okozhat!
A házilag készített bőrápoló szerek is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

Napozókrém házilag

Gyönyörű időnk van, kiváló egy kis sütkérezéshez. Természetesen ne feledkezzünk meg bőrünk védelméről sem!
Kép: ybertaud9.files.wordpress.com

Használjunk vegyszermentes, saját készítésű napozókrémet!
Hozzávalók
10 g shea vaj
10 g kakaóvaj
20 g kókuszolaj
12 g méhviasz
10 g cink-oxid
illó ízlés szerint (nem fényérzékeny!)

Elkészítés
Először a méhviaszt és a kakaóvajat kezdjük el gőzfürdő felett felolvasztani, majd adjuk hozzá a shea vajat és végül a kókuszolajat. Amikor minden összekeveredett mindennel, vegyük le a tűzről az edényt, adjuk hozzá az illóolajat, és végül alaposan keverjük hozzá a cink-oxidot, úgy, hogy ne ülepedjen az edény aljára. Fenti adag kb. egy 100 ml-s tégelybe töltjük. Ha a többet szeretnénk,akkor növeljük a hozzávalók mennyiségét a megfelelő arányban.

Abban az esetben, ha bőrünk már leégett, kezeljük a bőrfelületet kakaóvajas-mentás krémmel.

Hozzávalók
40 gr kakaóvaj
20 gr sheavaj
7 ml kamillás olaj (olívaolaj alapú)
4 ml vadrózsaolaj
2 ml argánolaj
2-3 csepp borsmenta illóolaj

Elkészítés
A kakaóvajat meleg vízfürdőbe állított edényben felolvasztjuk. Miután felolvadt, beletesszük a sheavajat (nem szabad nagyon melegnek lennie, mert "grízes" lesz!), keverjük, amíg az is felolvad. Ezután belecsorgatjuk a vadrózsaolajat, kamillás olajat és az argánolajat. A legvégén hozzáadunk 2-3 csepp borsmenta illóolajat. Ezután hideg vízfürdőbe állítjuk az edényt (a vizet jégakkukkal is hűthetjük) és folyamatosan keverjük a habverővel az egész masszát. A folyamatos keverés fontos, mert az így hűtött vízben kb. 1/2 perc alatt megszilárdul a krém. Szobahőmérsékleten is szilárd marad, de bőrödön nagyon gyorsan olvad, könnyen kenhető.
Forrás

Naptej

Hozzávalók
50dkg shea vaj
50dkg lanolin
25 evőkanál olaj
15g sunblocker por (ez a titán-dioxid és cink-oxid keveréke

Elkészítés
Az előbbi receptekhez hasonlóan gőz fölött felolvasztjuk, jól elkeverjük és hűtés után flakonba töltjük.
Forrás

Allergiát okozhat!
A házilag készített bőrápoló szerek is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

2012. május 9., szerda

Tavaszi nagytakarítás 2.

Itt az ideje, hogy újból tisztítószerek után kutassunk konyhaszekrényben vagy a kamrában.
Íme pár trükk a talált "szerek" felhasználására!

 Sütőpor alkalmas: penészirtásra, vízkőpucolásra, szagtalanításra, zsíroldásra.
 Nedves tealevelek összegyűjtik a port és újjá színezik szőnyegünket, csak ki kell szórni, majd felporszívózni.
 A fabútorok és bőrfelületek fényezésére a tea, és méhviasz mellett remek megoldás a két rész lenolaj és egy rész ecet kombináció.
 Rozsdafolt eltávolítására használjuk só és vaj keverékét, amit 10 percig érdemes a folton hagyni.
 Kellemetlen szagok ellen használjunk sót vagy kávézaccot, amit csak bele kell szórni a cipőbe, zokniba.
 Rág a legesszerűbben fagyasztva jön ki a ruhából vagy szőnyegből.
 Szénsavas ásványvíz a gyors segítség a kávé vagy vörösbor foltok eltüntetésére.

Mielőtt "kidobjuk"...

 A burgonyával is lehet tisztítani, méghozzá az ablakokat. A krumpli héjának belső felületével átdörzsöljük az ablakot majd tiszta vízzel átmossuk, aztán újságpapírral szárazra töröljük. A teafőzet ablakmosáshoz is tökéletes. A burgonyahéj cipőfényezésre is kiváló.
 A hagyma tökéletes megoldás a rozsdafoltok eltávolítására, vagy üvegfelületek tisztítására.
 Fehérítő helyett megteszi a tojáshéj is. Vászonzsákban a mosódobba a ruhák közé téve használjuk.

 Forrás

2012. május 6., vasárnap

Készítsd el saját táskádat!

Újabb lehetőség, hogy magunk, tetszés szerint készítsük el használati tárgyunkat. Természetesen időt és pénzt takarítva meg a minőséget is garantáló kiegészítőnkkel.

Az alábbi linken 32 különböző INGYENES táska szabásmintát találtok.

Jó szórakozást az elkészítésükhöz!