2012. szeptember 30., vasárnap

DIY - matrózmintás kistáska

Ritkán követem a trendeket, ha mégis, azt a magam módján teszem. A minta tehát adott volt és kis táskára is szükség van. Kutattam egy keveset és végül előkerült minden szükséges, lehetséges alkotóelem.


Hozzávalók:
- tű, gombos tű, cérna
- rövid nadrág
- öv
- cipzár
- madzag
- gombok

Elkészítés:
Először összegumiztam a nadrág szárait, külön külön. Mivel sok dolgot nem lehet bele tenni, így az alját nem szükséges összevarrni.

Ezt követően rávarrtam az övet, és a hosszabbik cipzárt. Azért, hogy varrást és a plusz anyagokat elfedtem, a nadrág szárait belülről a táska széléhez varrtam, így nem kellett plusz anyag a táska belsejébe.
Majd a két szár találkozásánál egy kisebb cipzáros zsebet helyeztem el.

Végül a matrózminta hangulatát követve a táskát gombokkal és madzaggal dekoráltam.

2012. szeptember 29., szombat

DIY - koncentrált napenergia kollektor

Elgondolkodtató mi mindent el lehet készíteni a megfelelő szerszámokkal, pár anyag újrahasznosításával és egy kis kézügyességgel.

Az alábbi (angol nyelvű videóban) videóban egy házilag összeállított napkollektort láthattok.


A szerkezet által szolgáltatott energia szinte bármire felhasználható (hűtés, fűtés, főzés stb.), alkotőelemei javarész újrahasznosított, újrahasznált anyagok. Forrás

Az elkészítéséről többet megtudhattok az alkotó angol nyelvű honlapján >>

2012. szeptember 20., csütörtök

Növényoszlop műanyag csőből

A műanyag csőből készített virágágyással (lehet az akár zöldség- vagy gyümölcságyás is) nem csak helyet takaríthatunk meg, de hulladékot hasznosítunk. A végeredmény pedig kertünket szépíti.



Hozzávalók nemes egyszerűséggel:
- cső (ebben az esetben műanyag)
- vágóeszköz
- talaj
- növények

Elkészítés:
Első lépésben vágjunk lyukakat a növényeknek, ezt elkészíthetjük filc és papír segítségével is. A képen látható rés 6:10cm.

Második lépésben a cső egy részét helyezzük gödörbe és rögzítsük talajjal és/vagy kövekkel.


Ezt követően töltsük meg talajjal, majd ültessük bele a növényeket. Mohát is ültethetünk a növények köré, vagy a csemetéket hálón áthúzva ültessük, hogy a talaj ne hulljon ki a csőből, amíg a csemeték gyökerei nem rögzíti azt.

Végül a növényeket locsoljuk rendszeresen, igényeiknek megfelelően. Ügyelve arra, hogy a fentebb lévő növények hamarabb száradhatnak, mivel a csőben a víz (a talaj szerkezetétől függően) lefele áramlik.


Forrás

2012. szeptember 15., szombat

Hogyan vágjunk (sörös)üveget?

Újrahasznosítás során sok esetben az első lépés az üveg vágása. Ez egy egyszerű, de veszélyes mozzanata az átalakításnak. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk, mivel éles és törött üveggel, tűzzel dolgozunk!


Első lépés:
Mártsuk gyújtó folyadékba egy madzagot, majd azt kössük az üvegre. Az üveg annak a részére, ami mentén el akarjuk vágni. Fontos, hogy az ujjunk ne érjen bele!
Kép: wikihow.com
Második lépés:
A kötelet meggyújtjuk, és vízszintesen tartjuk, míg a tűz kialszik.
Kép: wikihow.com

Harmadik lépés:
Az üveget hideg víz alá helyezzük, amíg az ketté nem válik.
Kép: wikihow.com

Negyedik lépés:
Az üveg szélét lereszeljük.

Kép: wikihow.com


A kész üvegből akár vázát is készíthetünk. Az üveg nyakából pedig poharat.




2012. szeptember 10., hétfő

Gyógyító rózsaszirom

Indiai ősi medicinákban a vörös rózsa gyógyító és tápláló erejét mély tisztelet övezi. Manapság a kutatók is sorra fedezik fel a rózsa jótékony hatásait, mint például a  növény közérzetre és hormonháztartásra gyakorolt impulzusai, amelyek több módon is kinyerhetőek.

 Illóolaj
 Antibakteriális és gyulladás gátló valamint vérzéscsillapító hatásai érvényesülnek.
 A rózsa megnyugtatja a szívet és táplálja az érzelmeket, nyugtatja az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Javítja a kondíciónkat.

 Rózsaesszencia, rózsavíz
 A rózsaesszenciát, ami jóval koncentráltabb a rózsavíztől, borogatásokra, menstruációs problémákra, szédülésre, fejfájásra, torokfájásra és depresszióra is alkalmazzák.
 Hűsíti és tonizálja a bőrt. A bőr fényét és ragyogását visszaadja, megtartja.

 Rózsalekvár
 Hatást gyakorol a sejtregenerációra és táplálja a szöveteket, nyugtató hatású.

 Hozzávalók és elkészítés
 friss, vegyszermentesen kezelt rózsaszirom
 méz vagy  agávésziruppal

 A rózsaszirmokat felaprítás után az összetevőkkel összekeverve frissen fogyasszuk! A lekvár íze annál intenzívebb lesz minél vörösebb a rózsaszirom.
 Forrás
Ehető virágok gyűjtése, fogyasztása, tárolása >>>

Csepegtető öntözés palackkal

Kiüresedett palackok felhasználásának egy költség-, és víztakarékos módja, ha a flakonokból csepegtető öntözőrendszert készítünk.

 A palackokat félbe vágjuk, keskenyebbikbe vízet töltünk, majd szélesebbel lefedjük. Az elpárolgó víz lecsapódik a palack peremén, így szolgáltatja a kellő nedvességet. A flakonokat közvetlenül a palánták mellé helyezzük el, hogy azok megfelelő irányba növesszék a gyökereiket.

Fontos!
 Az elpárolgott vizet mindig pótoljuk.
 A földet szalmával (vagy egyéb mulccsal) fedjük le, így nem párolog el a víz, és gyomnövények sem lepik majd el a palántákat.
 A rendszer befőttes üvegből is elkészíthető, hogy a folyamat kevésbbé legyen toxikus.

 A módszert alkalmazva tized annyi öntözővízre lesz szükségünk, ezáltal száraz időszakokban jelentős megtakarítást érhetünk el.
 Forrás

2012. szeptember 2., vasárnap

Ételízesítő házilag

Ételeink fűszerezésekor se feledkezzünk meg arról, hogy van vegyszermentes megoldás is. Hiszen az üzletekben kapható ételízesítők összetevői között alig találhatunk természetes elemeket. Egészségesebb tehát, házilag elkészíteni.


Hozzávalók (egy családi adaghoz)
fél kg vöröshagyma
3-4 fej fokhagyma
1 kg sárgarépa
fél kg petrezselyemgyökér
1 ökölnyi nagyságú zellergumó, és karalábé
fél kg paradicsom, ugyanennyi édes paprika (kimagozva)
fél kg karfiol
Elkészítése
Az alapanyagokat, megtisztításuk után,  apróra vágjuk, és turmixgépben törjük össze. Ezt követően ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd  befőttes üvegekbe töltjük.
A lezáráskor egy réteg celofánra késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, erre jön a következő celofán – így a kettő között marad a tartósító -, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk. Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül felhasználhatjuk.

Augusztus végi-szeptember elejei érdemes elkészíteni, mivel a hozávalók ebben az időszakban könnyen beszerezhetők.
Forrás