2013. február 24., vasárnap

Gyógyhatású növények

Az ismert gyógyhatású növények mellett akad néhány virág, melyek gyógymódként való hasznosítása nem elterjedt. A következőkben ilyen fajták hagyományos felhasználás mellett, azok modern alakalmázásai lehetőségit ismerhetjük meg.

- Hóvirág -

Hagyományos felhasználása: A bőrre dörzsölve fejfájás ellen, illetve fájdalomcsillapítóként és ellenméregként.

Modern felhasználása: Az enyhe-közepes demencia kezelésére használt egyik legfontosabb gyógyszer hatóanyagát a galantaminból, a hóvirág hagymájából kinyert vegyületből állítják elő. A hatóanyag az egyik agyi vegyület, az acetilkolin szintjét növeli, amely az idegsejtekből kiinduló jelzések átvitelében vesz részt. Az Alzheimer-kórt az acetilkolin szintjének csökkenésével hozzák összefüggésbe. A galantamin ezt a csökkenést állítja meg, illetve késlelteti, ezáltal megőrzi a memória működését.

- Sáfrány -

Hagyományos felhasználása: Emésztési zavarok, alacsony szexuális vágy, fájdalom, koncentrációs zavarok, depresszió, asztma és reuma ellen.

Modern felhasználása: A sáfrányt a fogfájás és az időskori sárgafolt-elfajulás kezelésére tesztelik. A sáfrány a szemben elraktározott zsír mennyiségét befolyásolja, ami erősebbé és ellenállóbbá teszi a látósejteket. A Tokiói Egyetem egyik kutatása azt mutatta, hogy a sáfrány élénk színét adó crocin vegyület javítja a memóriát és a mentális működést. Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) kivonata egy kolchicin nevű vegyületet tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a köszvény megelőzésére vagy kezelésére is alkalmas.
- Levendula -

Hagyományos felhasználása: A római kor óta nyugtatóként és hangulatjavítóként használják.

Modern felhasználása: A friss növényből készült olaj a Marylandi Egyetem vizsgálata szerint hatékony az álmatlanság, a hajhullás, a szorongás, a stressz és a posztoperatív fájdalom ellen. A kísérletek azt bizonyítják, hogy a levendulaolaj javítja a hangulatot, és lehetséges antidepresszáns hatásának köszönhetően fájdalomcsillapításra is alkalmas. A japán Oodate Egyetem kutatásából pedig az derült ki, hogy a levendulaolaj bőrbe dörzsölése fokozza a jó közérzetet, csökkenti az agresszivitást és a szorongást a demenciában szenvedő betegekben. Újabban már a levendula antibakteriális és vírusellenes tulajdonságait is kutatják.
- Pacsirtafű -

Hagyományos felhasználása: A középkorban elterjedten használták főzetként a szoptatós anyák tejtermelésének serkentésére, de gyakran alkalmazták szorongás, feledékenység, álmatlanság és nyugtalanság ellen is.

Modern felhasználása: Szöuli pszichiáterek kimutatták, hogy a növény védőhatást gyakorol az agysejtekre. Kísérleteikben a növény kivonatát naponta háromszor fogyasztó férfiakban és nőkben jelentősen javult az emlékek visszaidézésének képessége, és kevesebb hibát követtek el, mint azok, akik csak placebót kaptak.

- Nárcisz -

Hagyományos felhasználása: Hányás kiváltására, illetve dunsztkötésként égési sérülésekre és sebekre.

Modern felhasználása: A sáfrányhoz hasonlóan hagymája a galantamin egyik forrása, melyet az Alzheimer-kór kezelésére használnak. A nárcisz olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek képesek átlépni a vér-agy gátat. A Koppenhágai Egyetem kutatói azt vizsgálják, vajon ezekkel az anyagokkal be lehet-e szállítani az antidepresszánsokat az agyba, hogy fokozni lehessen a gyógyszerek hatékonyságát. Egy kínai kutatás szerint ráadásul a nárciszban lévő vegyületek bizonyos daganatos sejteket, köztük a leukémiás sejteket is elpusztítják.
Forrás
Ehető virágok gyűjtése, fogyasztása, tárolása >>

2013. február 10., vasárnap

Bogárhotel lakói

A téli hónapokban is védjük a jófiúkat, ezért készítsünk a kert hasznos lakói számára áttelelő helyet. A házikókban elhelyezett (növényi) anyagok biztosítják, hogy természetes környezetükben védjük a rovarokat.
 
Egy egy bogaraknak kialakított lakhelyben különböző fajok vészelhetik át a mínuszokat.


Méhek - Bees


A méhfajok egy része a talajban telel át, ám akadnak olyan fajok, mint a magányos méhek, amelyek nem ásnak menedékhelyet. Számukra megfelelő néhány üreges szár, amiket elfoglalás után betapasztanak, majd hibernálódnak.

Katicabogarak - Ladybugs

A katicák elsősorban száraz növényi részeket kedvelik, a megfelelő helyet megtalálva általában csoportosan telelnek. Számukra megfelelőek a gallyak, tobozok.


Bogarak, pókok, fátyolkák - Other guys

Számos más rovar keres menedéket kertünkben fajonként eltérő körülményeket igényelnek. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink számára a rovarvilág sokféleségét, a rovarlakokat különböző (elsősorban természetes) anyagokból kell kialakítani.

Forrás

2013. február 1., péntek

Gyógynövények hajtípusok szerint

Házilag készített samponunk alapanyagát megválasztani nem egyszerű. A különböző hajtípusok eltérő ápolást igényelnek. Színtől, hajhossztól, és a kezelendő problémáktól függően más más növény nyújthat megoldást.



Ebben a bejegyzésben egyik kedves olvasóm kérdésére válaszolva gyűjtöttem össze azokat a gyógynövényeket, amelyek a megfelelő hajtípuson csodákat tehetnek. 

- Hozzávalók a különféle hajtípusokhoz -

Száraz hajra: feketenadálytő-gyökér, avokádó, bodzavirág, narancsvirágzat, fekete nadálytő, a vörös here, levendulavirág, kamillavirág
Száraz szőke hajra: körömvirág, jojoba olaj
Normál hajra: gyermekláncfű, mezei zsurló, lóhere, ezei zsurló, vörös here, kamilla
Normál szőke hajra: levendula,  rozmaring
Zsíros hajra: vízi torma, eperlevél, fehér fűzfa kéreg, fenyérfű, csalánlevél, rozmaring, borsmenta, bojtorján, teafalevél, nősziromgyökér, citromfű
Etnikai( fekete bőrűeknek): fekete nadálytő, csalán, cseresznyefakéreg, olívaolaj

- Hozzávalók a hajszínnek megfelelően -

Szőke hajra: kamilla, körömvirág, citromhéj, méz, citromlé, molyhos ökörfarkkóró, levendula
Barna hajra: zsálya, levendula, fahéjkéreg, szegfűszegdarabkák, rozmaring
Vörös hajra: henna, körömvirág, hibiszkusz, fahéj, cékla
Fekete hajra: fekete mályva, indigó,levendula, zsálya
Fekete és nagyon göndör hajra: csalánlevél, rozmaring, zsálya, levendulavirág, déli borsófürt (Baptisia australis), fekete nadálytő és jojoba olaj
Ősz hajra: zsálya, rozmaring, csalán

- Hozzávalók a haj szerkezetének megfelelően -

Fényesítő: tojás, málna, csalán, ecet, kvassziafa
Kifésülhetőséget növelő: joghurt, cseresznyefakéreg, sör
Lágyító: cseresznyefakéreg, bojtorjángyökér, olívaolaj, majoránna
Korpásodás ellen: fehér fűzfa kéreg, nyírfakéreg, fekete nadálytő, csalán, borsmenta, ecet, citromfű
Hajnövekedést serkentő: lyukas levelű orbáncfű, csalán, zsálya, bazsalikom, rozmaring, hagyma lé
Hajhullás ellen: rozmaring, levendulavirág, teafalevél, csalán, zsálya, bazsalikom
Forrás: 1., 2.
 Allergiát okozhat!

A házilag készített szerek is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.