2014. március 9., vasárnap

Vad méhek újrahasznosítják a műanyagot

 A plasztik hulladék mindenhol jelen van a Földön, az óceánokban, hegytetőkön, és erdeinkben is. Káros hatásait a vadvilágra már számos formában dokumentálták. Egy újabb tanulmány szerint van néhány faj, amely képes alkalmazkodni az emberek által szennyezett ökoszisztémához.

levélvágó | en.wikipedia.org
A York Egyetem Természettudományi Karán született az a felfedezés, miszerint a kanadai méhpopulációk egy része a természetes anyagok mellett a műanyagokat is felhasználják kaptáraik kialakításakor. Scott MacIvor kutató társaival megfigyelték és dokumentálták két észak-amerikai méh faj fészeképítési mechanizmusát. Mindkét faj lárvái sikeresen kifejletek és idővel elhagyták a műanyaggal bevonatú fészkeket. A vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy a populáció egyedei hasznosították Torontó utcáira került hulladékot.

A kutatócsoport több mint 200 mesterséges fészekdobozt helyezett el udvarokban, közösségi kerekekben, parkokban, és zöld tetőkön Torontóban. A dobozokba beköltözött méhek a természetes anyagokhoz hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező mesterséges anyagokat építettek be a kaptárakba. A levélvágó méh (Alfalfa Leafcutting Bee) általában a virágzat részeit, és levél darabokat gyűjt, a megfigyelt e fajhoz egyedek fehér polietilén alapú műanyag zacskót is használtak. A gyanta méhek (Megachile campanulae) fészkének tömítő anyaga a fenyőgyanta, amelyet sok esetben poliuretán alapú tömítőanyag helyettesítettek.

gyanta méh | bugguide.net
MacIvor szerint mindez arra utal, hogy fészkelő anyag fizikai szerkezete sokkal fontosabb, mint annak kémiai vagy egyéb tulajdonságágai. A műanyag fizikai sajátosságai veszélyesek is lehetnek a fészek lakói számára. Egy 1970-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a műanyag elősegíti a Monodontomerus parazitoid nevű penész elszaporodását. A kaptárban ugyanis optimálistól eltérő nedvességtartalom alakult ki, ami a lárvák 90 százalékának pusztulásához vezetett.

A torontói kísérletek során nem derült ki, miért választják a mesterséges anyagokat a méhek a természetes mellett, illetve helyett, de az biztos, hogy egyre fontosabbá válik a fajok viselkedésének tanulmányozása a mai ember uralta környezetben.
Tanulmány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése