2012. július 10., kedd

Kövér porcsin hatásai, gyűjtése és felhasználása

Gyomként tartjuk számon, de valójában gyógynövény a kövér pocsin.
Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.



Jó hatást gyakorol
- szív problémák, érelmeszesedés esetén
- koleszterin és cukor szintre
- immunrendszer erősítő
- reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
- izomgörcs fellazítása, aranyér
- stressz, álmatlanság enyhítő
- bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
- húgyúti betegségek, gyulladások
- fejfájás, megfázás, infulenza
- fogínygyulladás

Gyűjtése

Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.

Felhasználása

Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas.
Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet.
Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.

Forrás

Kövér porcsin receptek itt >>

4 megjegyzés:

  1. ADAGOLÁSA ÉTELEKHEZ STB STB ???

    VálaszTörlés
  2. Receptek itt találhatsz: http://zoldorokseg.blogspot.hu/2012/07/kover-porcsin-receptek.html

    VálaszTörlés
  3. Olajban nem lehet tartósítani?

    VálaszTörlés