2013. május 20., hétfő

Egészségesebb paradicsomok LED alól

Természetes fény mellett termesztett paradicsomok a legfinomabbak ez tény. Ám felmerül a kérdés: egészségesebb lehet a paradicsom, ha mesterséges fény alatt fejlődik?


Washingtoni Egyetemen talán megtaláltál a választ. Kutatásaik szerint a LED lámpa alatt termesztett paradicsom C-vitamin tartalma magasabb, mit azonos körülmények között ilyen megvilágítás nélkül termőké.

A lámpákat úgy helyezték el -a kísérletek során- a növények között, hogy azok árnyékolt részeit világítsa, így a kevesebb napfényhez jut részek extra "napfényt" kaptak. Ennek az extra fénynek a hatására a megvilágított paradicsomokban akár kétszer annyi C-vitamin termelődött, mint a LED fény nélkül fejlődő termésekben, "bár az extra adag fény egyenértékű csak a negyede a természetes fény intenzitásának egy napsütéses napon."

Ezek a kutatási eredmények mégis értékes mind a LED-ipar, mind az alternatív mezőgazdasági módszerek iránt érdeklődők számára. Még ha ezek a rendszerek a hagyományos világítási rendszerek együtt alkalmazva, igen jelentős villamos energiát produkálnak. Azonban annak kifejlesztése, hogy kiváló termék előállítása LED-ek segítségével az energiafogyasztás csökkentve valósulhasson meg, még további kutatómunkát igényelnek.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése