2014. március 2., vasárnap

Tengerimalac és a jó termőtalaj kapcsolata


A növényevők, és a rágcsálók trágyája egyaránt táplálja és javítja a termőtalajt. A bio termelésben és háztáji gazdaságokban is alkalmazható a komposztban, vagy tápoldatként feldolgozott tengerimalac trágya. A trágyaként kijuttatott ürülék ugyanis olyan tápelemekkel gazdagítja a talajt, mint például a foszfor és a nitrogén.

Kép: wired.co.uk
A perui Pachacamac faluban 1000 bolyhos házi kedvenc havonta három tonna trágyával járul hozzá a helyi gazdaság működéséhez. Carmen Felipe-Morales és Ulises Moreno bio farmját a tengerimalacok trágyával és energiával is ellátják. A csapat három köbméter metánt termel naponta, és 50 liter folyékony tápanyagot hetente.

Kép: wanderinggaia.com
Az ürüléket szalmával keverve komposztra helyezik, ahol a trágya bomlása során metán képződik. Az aerob bomlás után a keverék silóból minőségű szerves komposzt lesz. A folyamat melléktermékei pedig a tápagyagban gazdag folyadék, és metángáz. Az eljárás során keletkezett folyadékot növényi tápoldatként, a metángázt áramként hasznosítják, értékesítik.


A tengerimalacot őshazájában Dél-Amerikában haszonállatként tenyésztik, Európában házi kedvencként tartják. Háztáji gazdaságban a kedvencek trágyáját alommal (papírral, szalmával) együtt közvetlenül forgatják a talajba. A tápoldatot pedig 1 rész ürülék 2 rész víz arányában, két napos erjesztés után juttatják ki.


Kis családunk komposztgépe :)
Forrás: 1., 2., 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése