2012. április 19., csütörtök

Citromfű receptek és hatásai


Frissítő spray
Összetevők:
4-4 csepp citromfű-, grapefruit-, mandarin-, narancs-, citrom-illóolaj
20 ml alkohol
80 ml desztillált víz vagy citromfű hidrolátum
Elkészítés: Tegyük a szóró flakonba az alkoholt és csepegtessük hozzá az illóolajakat. Keverjük, rázzuk össze, majd hígítsuk az egészet vízzel: valóságos citruskert illattal telíti környezetünket. Használhatjuk légfrissítőként és testpermetként egyaránt. Az utóbbinál vigyázzunk a magas citrustartalom miatt, napozáskor pedig leginkább kerüljük.

Citromfű balzsam
Összetevők:
25 csepp citromfű illóolaj
20ml citromfű-hidrolátum
10ml aloe vera
10ml jojoba viasz
20g méhviasz
50g sheavaj
Elkészítés: A méhviaszt olvasszuk fel majd a többi összetevővel, kivéve az illóolajat, hevítsük azonos hőmérsékletre (40-60 fok) majd kézi mixerrel dolgozzuk össze. A végén adjuk hozzá az illóolajat.
A balzsam nyugtatja, ápolja a bőrt, bizonyítottan jól használható irritált bőrfelületre, sebek, herpeszek, rovarcsípések kezelésre.

Citromfüves spárga
Hozzávalók:
Két evőkanál olvasztott vaj
Két evőkanálnyi vékonyra szeletelt citromfű
Két teáskanálnyi friss apróra szelt koriander
Só és bors ízlés szerint
Körülbelül 30 db spárgafej
Elkészítés: Tedd a serpenyőbe a vajat, a citromfüvet, a koriandert és a fűszereket. Hagyjuk sisteregni, amíg a gyógynövények megpuhulnak. Eközben tedd a spárgát egy tányérra. Ha kész a szósz, akkor szitáljuk át egy szűrővel, mielőtt tálalnánk. Öntsük nyakon a spárgafejeket. Fogyaszthatjuk birkával, libával egyaránt.

Banán eperrel és citromfűvel
Hozzávalók:
6-8 szeletelt banán
Egy negyed csésze barnacukor
8-10 levél apróra vágott citromfű
Egy evőkanál rum, vagy brandy
Friss eper
Elkészítés: Kenjünk ki vajjal serpenyőnk alját, majd lassú tűzön helyezzük bele banánszeleteinket. Ezután adjuk hozzá a cukrot, majd jól keverjük el. Utána jöhet a rum, majd citromfű. Végül hirtelen mozdulattal öntsük a serpenyőbe az epret, majd találjuk forrón önmagában, vagy fagylalttal.

Citromfüves-mézes keksz
Hozzávalók:
1 csésze vaj
1 csésze méz
3 tojás
3 csésze liszt
1 evőkanál tej
2 teáskanál citromlé
4 csomó apróra vágott citromfű
Elkészítés: Keverjük össze a vajat, a mézet és a tojásokat egy edényben. Miután csomómentessé varázsoltuk, adjuk hozzá a maradék hozzávalókat. Kanál segítségével formáljuk a masszát keksz alakúra egy tepsiben, majd 8-10 percre 190 fokon helyezzük a sütőbe. Forrás

Citromfű-bodza-menta ital

Hozzávalók:
1 citrom
0,5 doboz citrompótló vagy citromsav
víz, amekkora a befőttesüvegünk (5l)
30 dkg cukor
sok menta
Elkészítés: A vizet a cukorral felforraljuk, majd a citromot felkarikázva befőttesüvegbe tesszük a megmosott mentaágakkal és a citrompótlóval együtt. Ráöntjük a forró cukros vizet, letakarjuk, egy napot állni hagyjuk. Forrás


  Hatásai:
Legalább olyan vírusölő hatással rendelkezik, mint a citrom. Egy meleg citromfű-tea izzaszt, ezzel kiöli a baktériumokat szervezetünkből.
A mumpsz, a herpesz, a megfázás és más vírusos megbetegedések ellen is verhetetlen. Gyermekeknek és csecsemőknek is remek ellenszer hasonló kórok ellen, hisz nem terheli meg szervezetüket, mégis nagyon hatékony. Krónikus fáradtságra és övsömörre is jó.
Mind e mellett nyugtatóan hat szervezetünkre – görcsökre, szívfájdalmakra, gyomorbántalmakra is fájdalomcsillapítóként használható.
Csökkenti a vérnyomást és segíti a tumoros betegek gyorsabb felépülését. Fogyasztása védi az agyat, ezzel javítja a memóriát és megelőzi az agybetegségeket.

Nem ajánlott szárítani, vagy lefagyasztani a növényt, mert elveszti zamatát. Ha mégis tárolni akarjuk, akkor műanyag zacskóban tegyük a hűtőszekrénybe, így néhány napig gond nélkül eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése