2015. március 17., kedd

Hogyan készítsünk gyógynövény kivonatot alkohol nélkül?

   Gyógynövények tinktúra jellemzően alkohollal készül, aminek igazán jó alternatívája a glicerin. Bár alkohollal hatékonyabb, azonban az alkoholos tinktúra fogyasztása nem ajánlott például gyerekeknek számára.

Kép: heartgaia.blogspot.com

  A növényi glicerin egy tiszta, szagtalan folyadék, amit növényi olajokból állítanak elő. Alapja lehet például szója-, kókusz-, vagy dióolaj. A glicerin kinyerését nagy hőmérsékleten, nyomás alatt végzik. A végeredmény egy édes folyadék, nem metabolizálódik a szervezetben, mint a cukor. A legjobb minőségű glicerin bio alapanyagból nyerhető.

  Friss növények ideálisak a glicerines tinktúrához, olyan friss virágok és aromás növények, mint a bodza, levendula, citromfű, menta, kamilla, ibolya és rózsa.

  Szárított bodza és friss kasvirág gyökereiből készült glicerin immunerősítő hatású, ajánlott megfázás és influenza esetén. Citromfű glicerin és az orbáncfű tinktúra együtt is támogatja a szervezetünket a téli hónapokban. Használjuk utóbbiakat 4 rész tinktúra 1 rész glicerin keverékében.

  A kivonat forrása tehát lehet friss vagy szárított növény, előállítása pedig az alábbiak szerint történik:

  Töltsünk meg egy tiszta üveget egészséges, apróra vágott friss növénnyel vagy félig őrölt szárított virággal. A szárított anyag magába szívja a folyadékot, ezért kell kevesebb belőle.
  A tinktúrának legalább 55% glicerint kell tartalmaznia. A friss növényekhez adjunk hozzá annyi glicerint, hogy teljes elfedje a virágokat. A szárított növényekhez hígítsuk glicerin desztillált vízzel 3 rész glicerin 1 rész vízzel. Mindkét esetben hagyunk kb. 2 centimétert a fedő és a folyadék között. Az üveg lezárása előtt pedig kavarjuk ki a légbuborékokat.

Kép: numenfilm.com

  A tinktúrát még 4-6 hétig hagyni kell ázni (sötét helyen, szobahőmérsékleten) egy vagy két naponta megmozgatni. A glicerint pótoljuk, ha a növény nagyon beszívná, és már nem fedné a tetejét. Az állási időt követően szűrjük le a folyadékot gézen, vagy tiszta textílián keresztül egy fiolába.

A glicerines tinktúra szavatossági ideje körülbelül 1-2 év, ha hűvös, és sötét helyen tároljuk.

Kép: foodrenegade.com

  Felnőttek számára körülbelül 30-60 csepp (1/4 - 1/2 teáskanál), naponta 3-szori fogyasztása ajánlott, ami teába, vízbe és ízlés szerin más formában fogyasztható.

2 megjegyzés: