2012. szeptember 2., vasárnap

Ételízesítő házilag

Ételeink fűszerezésekor se feledkezzünk meg arról, hogy van vegyszermentes megoldás is. Hiszen az üzletekben kapható ételízesítők összetevői között alig találhatunk természetes elemeket. Egészségesebb tehát, házilag elkészíteni.


Hozzávalók (egy családi adaghoz)
fél kg vöröshagyma
3-4 fej fokhagyma
1 kg sárgarépa
fél kg petrezselyemgyökér
1 ökölnyi nagyságú zellergumó, és karalábé
fél kg paradicsom, ugyanennyi édes paprika (kimagozva)
fél kg karfiol
Elkészítése
Az alapanyagokat, megtisztításuk után,  apróra vágjuk, és turmixgépben törjük össze. Ezt követően ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd  befőttes üvegekbe töltjük.
A lezáráskor egy réteg celofánra késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, erre jön a következő celofán – így a kettő között marad a tartósító -, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk. Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül felhasználhatjuk.

Augusztus végi-szeptember elejei érdemes elkészíteni, mivel a hozávalók ebben az időszakban könnyen beszerezhetők.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése