Éttermek, szállodák, és háztartások fel nem használt hulladékai közé tartozott a kagylóhéj egészen napjainkig. Angol kutatok ugyanis olyan módszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi ezen élelmiszer hulladékok ipari szintű újrahasznosítását az ivóvíz előállítási folyamatokban.
Kép: flickr.com |
Egy leghatékonyabb tisztítási módszereknek a fotokatalítikus szűrést tartják, ez a víztisztítás harmadik fázisában titán-dioxid használatán alapszik, ami igen drága. A Bath Egyetem kutatói a titán-dioxidot helyettesítő ú.n. hidroxiapati vegyületet nyertek ki a kagylók héjából, amely vegyület a fogban és csontjainkban is megtalálható.
Kép: simplyfed.wordpress.com |
" A kagyló egy kálcium gazdag erőforrás, amit arra használhatnak, hogy kálcium oxidot (meszet) termeljen. Ezt a meszet környezetvédelmi technológiák különböző módon hasznosíthatják, és a mi tanulmányunk rámutatott arra, hogy a belőlük kinyert hidroxiapati hatékony, zöld és potenciálisan környezet hatékony alternatívája a fotokatalizátoros szennyvízkezelésnek," állította Darrell Patterson az egyetemi kutatócsoport tagja.
Kép: petitevie.net |
Forrás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése