Sokan nem is gondolnánk, hogy a csodás lila virágaival
pompázó orgona az ehető növények közé tartozik. Leveléből immunerősítő
gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt is készíthetünk.
Orgonalevél tinktúra
A megfázásos tünetek kezelésére, lázcsillapításra és
izzasztószerként használt tinktúra 2 evőkanál levél felhasználásával 250 ml
vízben leforrázva készíthető el. A "teát" 2-3 órán át hűlni hagyjuk,
majd leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4x1 teáskanálnyi fogyasztható, evés
előtt, 3-5 napon át.
Orgonavirág ízületi fájdalmakra, sebek kezelésére
A virágokat fél literes üvegbe szórjuk, és vodkát öntünk,
majd 3 hétig sötétben, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük.
Naponta 3x30 csepp fogyasztható, szintén étkezés előtt, 3 hónapon keresztül.
Külső pakolásként 1/3 pohárnyi tinktúrát 1:2 arányban hígítva,
fáslival átkötve használhatjuk.
Orgonarügy diabétesz ellen
Fél liter vízhez 2-3 evőkanál (rügyfakadáskor gyűjtött)
rügyet hat órán keresztül állni hagyjuk, és leszűrjük. A folyadékot 24 órára
beosztva kortyonként fogyasztjuk.
Orgonalekvár
Az orgonalekvár gyógyító hatásai ugyan kérdésesek, mégis az orgonareceptek közül a lekvár a kedvencem. Elkészítése igen egyszerű, a végeredmény pedig fenséges.
Hozzávalók:
- 2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)
- 1,5kg cukor
- 2 l víz
- 1 narancs leve
- 2 citrom frissen préselt leve és magjai
Első lépésben összekeverjük a vizet a cukorral és lassú
tűzön kevergetjük, míg a cukor elolvad, ezt követően felforraljuk. Forrás után
hozzáadjuk a szirmokat és kis láng felett felére forraljuk, majd elzárjuk és
estére állni hagyjuk. Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét,
átforraljuk. A kihűlt lekvárt üvegekbe
töltjük és dunsztoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése