A diófa kincsei közé tartozik a diótermés, amit már zöld héjas állapotában is felhasználhatunk. A zölddióból készült befőtt sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.
Hozzávalók
Elkészítés
A júniusban összegyűjtött diókat villával megszurkáljuk, majd hideg vízzel csordultig töltött üvegekbe helyezzük. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntjük a vizet belőlük, majd újratöltjük azokat, s hűvös helyen pihentetjük.A 15. napon a diókat lábosba tesszük (10 literes) egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforraljuk, majd a levet leöntjük róla. A diók megpuhulnak és fekete lesznek.
Ezt követően újra annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje, hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és – kevergetve – újra felforraljuk, majd 24 órán át pihenni hagyjuk. Másnap és harmadnap forralást megismételjük. Ekkor kiszedjük a diójuk, (720 ml-es) üvegekbe rakjuk, üvegenként ráöntök egy stampedli rumot, majd a forró lével csordultig töltjük.
Végezetül palackozzuk. Tartósítószer nélkül úgy zárjuk le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzzuk, majd erre tekerjük rá a fedelet. Így mehet a száraz dunsztba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése