Már a korai telepesek is fogyasztották a tűlevelekből
készült teát. Napjainkban vadászok és felfedezők kedvelt itala szerte a
világban. A fenyőtea első sorban immunerősítőként, megfázás tüneteinek
enyhítőjeként, továbbá vérnyomáscsökkentés alternatív gyógymódjaként ismert.
A tea a legtöbb fenyő leveléből elkészíthető három növény
kivételével. A Tiszafa (Taxus), a Norfolk-sziget fenyő (Araucana
heterophylla) és a Ponderosa fenyő (Pinus ponderosa) levelei mérgezőek!
A fenyőteát az év bármely napján elkészíthetjük. Kizárólag a
forgalmas utaktól távol, a kipufogógáztól és közúti sózástól nem szennyezett
fenyőkről gyűjtött friss fiatal hajtásokat használjuk!
A megmosott és felvágott (kb. 5 cm-es) hajtást tegyük a csészébe, majd
öntsük le forró vízzel. A leveleket hagyjuk ázni 10-15 percig, ez után szűrjük
le. A teát ízlés szerint citrommal, narancshéjjal, mézzel fogyasztjuk.
A tea a fenyő fajtájától függően lehet világos vagy
aranybarna, esetleg vörösesbarna.
Bodzabogyó szirupos fenyőtea |
A fogyasztása várandós nőknek nem ajánlott!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése