2013. augusztus 28., szerda

Hajápolás dióval

A diófa (Juglans regia) valamennyi része használható hajunk ápolásához. Levele, és rügye, a termés burka, de még a dió olaja is tartalmaz olyan anyagokat, amelyek megoldást nyújtanak  különböző hajproblémákra.


A diófa levél főzete a korpát okozó baktériumok ellen hatásos, emellett erősíti a hajgyökeret és segíti a haj regenerálódását.

A főzet fényesebbé,  erősebbé teszi a hajszálakat, ezáltal a barna hajszín intenzívebb lesz. (A kamilla főzettel hasonló eredményt érhetünk el szőke hajon.)

Diórügyekből, levelekből, zöld burokból főzött tea gombás, plakkos, ekcémás bőrelváltozások kezelésére alkalmas.

Diólevél pakolás javítja a zsíros, korpás haj állapotát.

Dióolaj rozmaring illóolaj keverve - fejbőrbe masszírozva - a hajhullás ellen nyújt megoldást.

Receptek, módszerek

Diólevél főzete
Forraljunk fel 1/4 liter forró vízhez, majd tegyünk bele egy púpozott teáskanálnyi apróra vágott, szárított diólevelet. 15 percig hagyjuk ázni, azután szűrjük le. A lehűlt főzetet masszírozzuk a fejbőrbe.

Diólevél fejbőrtisztító kúra (korpaellenes)
50 gr összeaprított levelet 1 liter forrásban lévő vízzel leöntünk. 20-25 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A lehűlt főzetet tiszte, még nedves hajon alkalmazzuk.

Pakolás
A megtisztított száraz diólevelet megőröljük (tetszés szerint más gyógynövényt is pl. csalánt, zsurlót tehetünk hozzá), majd kamillatea főzettel, és körömvirág olajjal híg péppé keverjük. A keveréket ecsettél, ahogyan hajfestéket felkenjük a fejbőrre. Zuhanysapkát teszünk rá, és törülközővel bedunsztoljuk. Kb. félórán át hagyjuk hatni, majd jól kiöblítjük.


Tudnivalók
A diófa levelet csak a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról lefosztva. Gyűjtési ideje: június-augusztus.
A dióbél - az egészséges táplálkozás részeként - elsődleges a testünk, hajunk ápolósakor.

Forrás: 1., 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése