2012. április 24., kedd

Tyúkhúr jótékony hatásai

A tyúkhúrt több, mint egy egyszerű gyomnövény, figyelemre méltó gyógyító hatásai vannak.
Szinte mindenhol előfordul, áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményes kertben és árokparton. A szegfűfélék családjához tartozik. Kicsiny, nedvdús növény, felálló szárral, tojásdad levelei szembeállók.


  Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Készíthető belőle zöldturmix és saláta is.

Feldolgozása: naponta gyűjtsük a tyúkhúrt, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit.
  Használhatjuk nyersen, vagy pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként.
Érdemes tavasszal összegyűjteni a fiatal hajtásait, ezeket mossuk le, itassuk le róla a nedvességet és szárítsuk meg. Ezután őröljük porrá, és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre. Forrás



Hatásai: görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén alkalmazható.

  • Segítségével gyorsan elmúlnak a furunkulusok és az ekcémák.
  • Álmatlanság, elhízás, szemgyulladás kezelésére is alkalmas.
  • Javítja az általános anyagcserét - epe és vese "munkáját" segíti a teája. Kőoldó hatása is van. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint szintet csökkentik.
  • Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj és későbbiekben a többi belső szervünk működését (a láncreakció miatt).
  • Kiváló hashajtóként, vízhajtóként, izületi gyulladásoknál, köszvénynél, reumánál, sőt a cukorbetegség enyhítésében is nélkülözhetetlen.
  • Alacsonyan tartja a vércukorszintet és szabályozza a belső elválasztású mirigyek rendszerének működését.

Forrás

3 megjegyzés: