Itt az eperszezon!
Szamócaszörp
- szamóca
- késhegynyi/kg borkősav
- mokkáskanál/kg szalicil
- 6dl/ kg víz
- 1kg/l cukor
- celofán
- tüllzacskó vagy tetra pelenka
- zárható üveg
Ahány kiló a gyümölcs, annyi késhegynyi borkősavat és annyi mokkáskanál szalicilt adunk a gyümölcshöz, majd az egészet összetörjük.
Ne turmixoljuk, mert elveszíti eredeti színét és nem csöpög le annyi lé, mintha csak kézzel nyomkodnánk szét a szemeket.
Ezután a gyümölcspépet keverjük össze kilónként 6 dl korábban felforralt, de már kihűlt, hideg vízzel, majd az egészet öntsük tüllzacskóba. Akinek nincs zacskója, megteszi egy tetra pelenka is a négy sarkán összekötve. Lényeg, hogy a zacskót lógassuk fel egy tál fölé és egy éjszakán át hagyjuk, hogy magától lecsöpögjön. Ne nyomkodjuk!
Másnap mérjük meg a levet, és minden literéhez 1 kg cukrot adjunk. Keverjük, míg a cukor nem olvad el teljesen. Ekkor kiforrázott üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk és hűvös kamrába tesszük.
Lekvár a megmaradt gyümölcshúsból
Kép: funny-pictures.picphotos.net |
- 30-50 dkg cukor
- szalicil vagy fahéj
- zárható üveg
- 2 ujjnyi víz
- tepsi
A gyümölcs savtartalmától függően tegyünk hozzá 30-50 dkg cukrot, majd addig főzzük, míg bugyogni kezd. Üvegekbe töltjük, két celofánréteg közé szalicilt vagy fahéjat tegyünk, végül csavaros tetővel zárjuk le az üvegeket. Eközben a sütőt felmelegítjük 140 fokra. Egy tepsibe 2 ujjnyi vizet öntünk, beleállítjuk a lezárt üvegeket és a tepsit betesszük a már kikapcsolt sütőbe úgy, hogy a sütőajtót résnyire nyitva hagyjuk. Másnap reggel vegyük ki az üvegeket, töröljük szárazra őket és mehetnek a spájz polcaira.
Tippek :
A szörp elkészítése során, ha nagyon tisztán dolgoztunk, akkor a szalicilt el is hagyhatjuk. Ilyenkor azonban a késhegynyi helyett 1 mokkáskanál borkősavat teszünk a gyümölcsre.
Mivel a kupakok némelyike nem záródik rendesen, így két réteg celofán közé tehetünk szalicilt vagy fahéjat és erre rá a kupakot.
Aki nagyon szereti az élénk színt, kevés céklalével fokozhatja a szörp pirosságát.
Ezzel a módszerrel bármilyen lédús gyümölcsből (málna, szeder, ribizli, eperfa termése, szőlő) készíthetünk szörpöt. Almából, körtéből, birsből is lehet, igaz azok hígabb állagúak. Ezeket a gyümölcsöket egyszerűen megreszeljük, borkősav helyett citromsavat teszünk hozzá, így nem barnulnak meg a gyümölcsdarabok. Magozott meggy, cseresznye pedig zúzás, aprítás nélkül is kiadja a levét. Utóbbi kettőt még egy-két evőkanál rummal is bolondíthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése