2012. október 18., csütörtök

Gesztenye jótékony hatásai

A gesztenye időszak közepén felmerült benne a kérdés: mi a különbség a szelíd-, és a vadgesztenye között? Melyik milyen módon hasznosítható? Rendelkeznek e szervezetünkre jótékony hatást gyakorló tulajdonságokkal?

     Szelídgesztenye                            Vadgesztenye

A szelídgesztenye (Castanea sativa Mill.) a bükkfafélék családjába tartozó őshonos növényünk.
A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), más nevén lógesztenye, vagy fehér bokrétafa Elő-Ázsiából, a Balkánon keresztül került Hazánkba.
- Szelídgesztenye hasznosítása -

Már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották, mivel beltartalmi értékeinek köszöntetően a szelídgesztenye fogyasztása teljes mértékben pótolni tudja a  étkezésünkből a gabona-, a dióféléket és a burgonyát.


Gyógyászati célokra levelét és termését gyűjthetjük.
   Leveléből készített tea asztma, szamárköhögés és hörghurut enyhítését szolgálja. A levél számos köhögéscsillapító és köptető készítmény alkotója. A vénás vérkeringést serkentő hatása miatt visszér, aranyér esetén is alkalmazzák. Elsősorban görcsök és szamárköhögés ellen használják.
  Gyümölcse és kérge  (utóbbi  szilíciumtartalma miatt értékes) a gyomor- és bélhurut, orrvérzés, vérköpés, lumbágó kezelését segíti. Emellett a gyümölcs héja (csersavtartalmánál fogva) gyógymód a hasmenésre.

A termésének felhasználása: 
A külső kemény burkolatát és a belső bőrt is eltávolítjuk. Kérgéből teát készíthetünk. Belső részét 20 percig forraljuk, majd a vízből kivéve 10 percig meleg kályhában süssük, majd szárítsuk.
Kiválóan használhatjuk kenyérhez és gabonafélékhez.
Forrás 1. és receptek

- Vadgesztenye hasznosítása -

A nép gyógyászat évtizedek óta, a szelídgesztenyével ellentétben, külsőleg alkalmazható gyógyírként ismeri el.

Gyógyászati célokra levelét, virágát és termését gyűjthetjük.
   Leveléből arclemosót készíthetünk a pattanásos bőr kezelésére.
   Virágát szeszbe áztatott pakolásként reuma ellen alkalmazható. A virágokat és a leveleket aranyér elleni ülőfürdők alkotórészeiként hasznosítjuk.
   Gyümölcséből és kérgéből napozószer készíthető.
   Magvakból előállított eszcint, magkivonatot tartalmazó krém megoldás lehet visszérgyulladás, visszeres lábszárfekély, aranyérbántalmak, műtétek utáni ödémák, valamint mozgásszervi panaszok esetén.

Kivonat elkészítése:
Az apróra vágott gesztenyéhez (kb. 20 db-ot) öntsünk vodkát vagy tiszta szeszt (500 ml), majd keverjük sima állagúra. A keverék üvegekbe töltve kb. 15-20 napig tárolható hűvös, sötét helyen. Használata előtt keverjük össze. Csak külsőleg alkalmazható!
Forrás 2., 3.
Allergiát okozhat!
A házilag készített kozmetikum is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése