2013. november 5., kedd

Komposzt alapú vízmelegítés

Mint tudjuk a komposztanyagok bomlása során hő termelődik. A megfelelően elkészített komposzt hőjét pedig vízmelegítésre is használhatjuk. A komposzt alapú melegítés módszere Jean Pain francia feltaláló nevéhez fűződik. Az általa létrehozott rendszer képes volt egy perc alatt 4 liter vizet egészen 60°C-ra felmelegíteni.
Kép: composta-sa.blogspot.com

Az alapötlet az, hogy a megfelelően tömörített komposzt halomban végbemenő folyamatok hatására a keletkezett hőt egy vízzel megtöltött csőn keresztül vezetjük el, így számos módon hasznosíthatjuk.

A rendszer kialakításának folyamata a következő:
A vízmelegítő rendszer helyének megválasztása az első lépés. Fontos ugyanis, hogy a meleg víz felhasználásának helye közel legyen a halomhoz, így csökkenthető a hő veszteség!
Kép: permacultureactivist.net
A rendszer kialakításához 60 tonna komposztanyagba 90m hosszú 15centiméter átmérőjű polietilén csövet kell rétegekben elhelyezni.
Fontos továbbá, hogy a halomban a tömörített komposzt rétegere egy réteg tekercselt cső kerüljön, majd erre egy réteg komposzt és így tovább, amíg el nem érijük a kívánt magasságot!
Bár az eredeti tervek nem szerepel meleg vizes tartályt, de a rendszer kiépíthető víztartály felhasználásával is. Ebben az esetben a csövet a hordóra tekerve helyezzük el a halomban.
Ha a bomlási folyamat megfelelően működik a komposzt halom akkor több hónapon keresztül biztosítja számunkra a 60 °C-os vizet.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése