2013. október 22., kedd

Konténerben minikert

Cserépben vagy "konténerben” kialakított miniatűr kert alapja az edény, konténer vagy dézsa, amibe különböző méretű, színű, formájú növényeket ültetünk, úgy, hogy azok növekedésük során segítik, kiegészítik egymást. Néhány egyszerű szabályt kell csupán betartanunk, hogy cserepes növényeink szépen fejlődjenek.
Kép: mimivanderhaven.com
- Fertőtlenítés -

A kárt okozók, és gyári vegyszerek, esetleg betegségek elkerülése érdekében tisztítsuk meg a kiskertnek szánt kaspót vegyszermentes mosószerrel és vízzel, majd hagyjuk napon száradni.

- Talajkeverék -

A kert kialakításakor első sorban növényeink igényének megfelelő talajkeveréket kell használnunk. Gondoskodnunk kell a megfelelő vízgazdálkodású talaj szerkezetről, és a rendszeres tápanyag utánpótlásról. Mini konyhakert kialakításakor használjunk komposzt terméket, és trágyát egyaránt!
Kép: snapguide.com
- Ballaszt -

A konténer feltöltésekor nem szükséges annak aljától a pereméig talajt "pocsékolni". Nagy méretű tárolóba ballaszt anyagként használhatunk: PET palackokat, alumínium flakonokat vagy kisebb cserepeket.
Kép: harbourbreezehome.com 
- Rétegezés -

A ballaszt mellett érdemes - a víz elvezetését segítő - rétegeket kialakítani az edényben. A nagyobb lyukú cserép aljára hálót tegyünk, következő rétegbe kavicsokat, majd erre kerüljön a talaj, annak felszínére pedig mulcsot is tehetünk.

Mibe ültessünk?

Konténerként szinte bármelyik tárgy megfelel, amibe virágot lehet nevelni, régi cipőtől kezdve a talicskán át a gumiabroncsig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése