A mandula B-vitamin, E-vitamin és
a vas tartalma magas. Karóliatartama 100 grammnak 570−630
kalória. Emellett gazdag az értékes aminosavakban, telített és telítetlen
zsírsavakban. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, a kalcium, a
magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink. A mandulában
olyan ásványokat is megtalálható, amelyekből kevésre van szüksége a
szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat.
![]() |
Kép: adelaidenow.com.au |
A legédesebb csonthéjasnak is
hívott mandula csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, szabályozza
a kalóriaszintet, valamint hozzájárul a csontok és a fogak erősödéséhez. Különböző
fájdalmak enyhítésében is segít, itt említhető a fogfájás, izomgörcs, vagy a
menstruációs fájdalmak. Használható stressz, kimerültség és szorongás esetén,
mivel csökkenti az ingerlékenységet, nyugtatja az idegeket.
Érdekességként említhető, hogy fehérje
és tápanyagtartalma nagyban hasonlít az anyatejéhez. Mindazoknak ajánlott a
mandulafogyasztás, akik máj vagy hasnyálmirigy problémákkal küzdenek. Emésztési
panaszok kezelésére is megfelelő, ugyanis pozitív hatással van a belek működésére.
Nátha megelőzésében is segítségünkre lehet!
![]() |
Kép: pecsma.hu |
Mandulatejünkhöz áztatásosunk 8-12 órán át, 1 csésze mandula
csak annyi vízben, hogy bőven ellepje. Ezzel nem csak felpuhítjuk az őket, de
eltávolítjuk vele a fitinsavat, ami segíti az emésztést és a tápanyagok
felszívódását.
Ezt követően öntsük le a vizet és öntsük a szemeket
turmixgépbe, majd adjunk hozzá 4 csésze friss vizet. Ha turmixolás után még
krémesnek találjuk, akkor öntsünk hozzá még 3 csészével. Kóstolás után
ízesíthetjük mézzel, amit szintén bele kell mixelni.
![]() |
Kép: ohnuts.com |
Az elkészült mixet textilián keresztül szűrjük le, ehhez
akár fél óra is kellhet. A mandula pépet pedig sütőben kb. 115 fokon szárítsuk,
majd ledarálhatjuk mandulalisztnek, vagy használhatjuk darabosan is például natúr
joghurthoz, vagy süteményekhez.
![]() |
Kép: nuts.com |
Tárolhatjuk befőttes üvegben, vagy zárható üvegben. A
hűtőben egy hétig is eláll, azonban idővel szétválik, így fogyasztás előtt fel
kell keverni. A tejünket feldobhatjuk fahéjjal, juharsziruppal, vaníliával, kakaóval
vagy kurkumával.
- Hozzávalók -
- 1 csésze mandula
- 4 csésze víz
- 1 evőkanál mézet
Feldolgozáshoz
- turmix, daráló
- géz, vagy szűrő
- edény
- sütőpapír és tepsi
- (befőttes) üveg
![]() |
Kép: blogmost.com |
- Elkészítés -
Áztatott mandulát vízzel legalább egy percig mixeljük.
Adjunk mézet hozzá és mixeljük további 30 másodpercig.
Zűrjük át a tejet egy gézdarabon, ehhez fél óra is kellhet.
Öntsük a kész tejet üvegekbe, és tegyük hűtőbe. Egy hétig is
eláll.
A mandulapépet sütőben szárítsuk kb. 115 fokon, majd liszté
is darálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése