2012. április 19., csütörtök

Pitypang receptek és hatásai

A pitypangot a kora délelőtti órákban, csak napfényes időben, friss állapotában, tiszta környezetből gyűjtsük! Részei felhasználhatóak: tea (gyökér, levél), saláta (levél), méz-szirup (virág), borogatás (gyökér), tinktúra (gyökér, levél)


- Felhasználása -
Méz-szirupFriss, fiatal leveleiből, még virágzás előtt saláta készíthető.
-hozzávalók: 30 dkg gyermekláncfű, 1 egész citrom, 1 kg cukor, 8 dl víz
-elkészítés: A virágokat, a felszeletelt citrommal, a vízzel kis lángon egy negyed óráig főzzük. Szűrjük le! Jól nyomkodjuk ki a virágokat és a citromot, melyek tartalma a szűrt léhez kerül! Adjuk hozzá a cukrot és szintén egy negyed óráig kisebb lángon főzzük!
A steril befőttesüveg aljára helyezzünk vizes ruhát vagy tegyünk az előmelegített üvegbe egy kanalat, hogy elvezesse a hőt. Így nem reped el az üveg. Az elkészült méz-szirupot az üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk. Meleg párnák közé helyezzük kihűlésig. A készítmény egy évig eláll. Kiváló ízű lesz tőle a koktél és a desszert de önállóan is fogyaszthatjuk.

A gyökerét megpörköljük, akkor alkalmas kávépótlékként is.

Kutyatej-kávé: A gyökereket egy tepsin a sütőbe helyezzük és ötven fokon körülbelül egy órán keresztül szárítjuk, összeesett gyökereket alapanyagként használjuk fel. A durvára darált pitypang őrleményből „kávét” főzünk.  Forrás

A pitypang gyökerét, nyersen, szárítva is fogyaszthatjuk.

Ízületi panaszokra:
3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

Kúraszerű fogyasztása:
A gyermekláncfű ajánlott napi adagja 4-6 g.
3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.
Egész évben hozzá lehet jutni az alkoholos-vizes oldathoz, amely az egyik leghatékonyabb alkalmazási mód. Belsőleg: 3x12 csepp étkezés előtt 1 dl tiszta vízben oldva. Kúraszerűen érdemes alkalmazni! Egy kúra 3 hét, utána 1 hét szünetet kell tartani, majd újra alkalmazható további 3 hétig.

Szemölcs kezelése:
A népi gyógyászatban igen elterjedt a pitypang tejnedvének alkalmazása a szemölcsöknél is, mivel a tejnedv fehérjebontó enzimeket tartalmaz, mely segít felpuhítani a szemölcsöket, és gátolja a vírus szaporodását.

- Hatása kívül, belül -
Étvágygerjesztő, vizelethajtó, epeműködést serkentő. Erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet. Teája alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére. Segíti az emésztést, javítja a gyomor működését.
A gyermekláncfű erős vízhajtó szer, eltávolítja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegíti a hólyagfertőzések gyógyulását. A levél vízhajtó hatású, a vesék működését szabályozza, fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.
Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően igen jó epehajtó, az epeutakat megtisztítja, az epehomokot és az epesarat eltávolítja a szervezetből. A növény alkalmazása alkalmas az epekő kialakulásának megakadályozására.
Vércukorszint szabályozó hatása is van, mely valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető. Az inulin egy poliszacharid rost, mely hosszúláncú ismétlődő fruktóz molekulákból áll és megelőzi a vércukorszint ingadozásait.
A növénynek nincs ismert káros mellékhatása, ezért terhes vagy szoptató nők is bátran fogyaszthatják!
A gyermekláncfű levelei a szénhidrátbontó enzimek termelődését is serkenti, így testünk kevéssé lesz hajlamos azokat zsírokként tárolni.
Csökkenti a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat, mely a magas ösztrogénszint tünete.
A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van az emlékezőképességre.
A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, mely igen jó nyugtató hatással bír.
Gyökerét évszázadok óta a májsejtek súlyos működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás, vagyis a sárgaság ellen használják.

- Hatóanyagai -
A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, szeszkviterpén-lakton keserűanyagot, karatinoidokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, inulint, béta-karotint tartalmaz. Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős, mivel a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.

A népi gyógyászatban a pitypangot felhasználják vértisztításra, méregtelenítésre.
Más gyógynövényekkel együtt alkalmazva (máriatövis, orbáncfű) hatásos alkalmazási mód Hepatitis-B, -C kezelésére.
A gyermekláncfű gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!
Forrás

1 megjegyzés: