2012. szeptember 10., hétfő

Csepegtető öntözés palackkal

Kiüresedett palackok felhasználásának egy költség-, és víztakarékos módja, ha a flakonokból csepegtető öntözőrendszert készítünk.

 A palackokat félbe vágjuk, keskenyebbikbe vízet töltünk, majd szélesebbel lefedjük. Az elpárolgó víz lecsapódik a palack peremén, így szolgáltatja a kellő nedvességet. A flakonokat közvetlenül a palánták mellé helyezzük el, hogy azok megfelelő irányba növesszék a gyökereiket.

Fontos!
 Az elpárolgott vizet mindig pótoljuk.
 A földet szalmával (vagy egyéb mulccsal) fedjük le, így nem párolog el a víz, és gyomnövények sem lepik majd el a palántákat.
 A rendszer befőttes üvegből is elkészíthető, hogy a folyamat kevésbbé legyen toxikus.

 A módszert alkalmazva tized annyi öntözővízre lesz szükségünk, ezáltal száraz időszakokban jelentős megtakarítást érhetünk el.
 Forrás

2 megjegyzés:

  1. Üdv!

    A PET palackokból napfény hatására rákkeltő anyagok szabadulnak fel, érdemes vigyázni velük. (http://tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok) A befőttes üvegek már egészségesebb módszer, viszont nem annyira költséghatékony, esetleg lehet vadászni nem visszaváltható üvegekre (rengeteg ilyen van a visszaváltós pult előtti "kukában" *pl. tesco; vagy esetleg szelektív hulladékgyűjtő ládikó).

    VálaszTörlés
  2. Üdv!

    Készítettem egy kis melegházat és nagyon tetszenek a fenti csepegtetôs megoldás (a Pet palack egyáltalán) szivesen elbeszélgetnék egy olyasvalakivel aki segíteni tudna nekem házilag elkészített csepegtetô megoldásokra.
    zsoliro@yahoo.com

    VálaszTörlés