2012. április 23., hétfő

Hamulúg takarításhoz

Fafűtéses háztartás mellékterméke a fahamu, amit érdemes felhasználni.

Előkészítés
1 kg tiszta fahamut leforrázunk 4 liter vízzel, majd kihűlés után textílián átszűrjük. Ez egy kész anyag, lehet vele mosni, felmosni, natúr fát tisztítani.
A visszamaradt sűrű anyagból is érdemes kis üveggel tárolni, mivel jó súrolószer. A visszamaradt sűrű anyagból is érdemes kis üveggel tárolni, mivel jó súrolószer.

Felhasználás
3-4 evőkanál hamu egy 2 literes edénybe (nagyobba pár kanállal több), felengedve háromszoros mennyiségű vízzel. Ezt felforraljuk, majd a lángot visszavéve még egy fél órát főzzük.
Fontos, hogy az ablakot ki kell nyitni, mert ez egy maró anyag, a nyálkahártyának, tüdőnek kellemetlen és ártalmas lehet.
Mikor kihűl kiöntjük (wc-be vagy udvarra mehet), és az edényt elmosogatjuk. Szépen feloldja a leégett szennyeződést. Durva égés esetén lehet, hogy többször meg kell ismételni, de működik, nem kell a lábast kidobni vagy vakargatni.

Vigyázat!!! A kezet erősen szárítja, mivel zsíroldó hatású.

Hamulúgos mosógél
Hozzávalók:
300gr mosószappan
4 liter hamulúg
10 liter víz

Elkészítése:
A mosószappant lereszeljük, kevés vízben felolvasztjuk. Mikor felolvad, beleöntjük egy későbbi tárolókannába, és ráöntünk a lúgot.
Kicsit összerázzuk, és mehet rá a langyos víz. Lezárjuk, ismét összerázzuk és 1 napig állni hadjuk. Azalatt sűrű gél lesz belőle.
Mikor eléri a gél állapotot, úgy is marad. Nem kell használat előtt felrázni, mivel egy teljesen homogén elegyet kaptunk.
Egy normál mosáshoz 150ml-t kell használni.
Forrás

3 megjegyzés:

  1. Szia Adrienn!
    Kérlek írd át a mennyiségeket, mert a forrás hozzászólásaiban fellelhető, hogy a hamulúg 4 liter, a víz pedig 10. Így nem lesz avas szag a sokadik mosás után.
    Köszi

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Köszönöm a helyesbítést!
    Üdv.:
    Adrienn

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Én arra keresek választ, hogy milyen arányban kell a zsírokat/olajokat és a hamulúgot összekeverni, hogy szappant tudjunk ebből készíteni. Ezt a receptet még eddig sehol sem találtam meg. Az elődeink rendszerint így készítettek szappant, amit mosáshoz, de kézmosáshoz is használtak. Tudna ebben valaki segíteni?
    Köszi!
    Karesz

    VálaszTörlés