2013. április 29., hétfő

Orgona receptek

Virágba borultak az orgonabokrok, már nem kétség: Itt a tavasz!

Az illatozó virágokból elkészíthetjük saját orgonazselénket. Az orgona virág közül -bármilyen csábítóak is- csak az egészséges, friss, fiatal virágzatot gyűjtsünk. Fontos, hogy a  virágot, pormentes helyről szedjük! A virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípjük le a növényről, s ne nyomjuk össze! Ne tároljuk lezárt műanyag zacskóban, ahol befülledhet! A gyűjtött virágzatokat frissen, a legrövidebb időn belül használjuk fel.
Zselé receptje

Hozzávalók:
orgonavirág /5 db (2 dl-es) pohárnyi/
zselírozó cukor /50-60 dkg/
víz
citrom leve /2db/
zselésítőpor

Elkészítés:

Az orgona virágokat rozsdamentes edénybe tesszük, majd öntünk hozzá zselírozó cukrot, és 1liter vizet. Állni hagytam 2 órán át. Ha több ideig áll, akkor megkeseredik! Ezután felfőzzük, 5 percig hagyjuk zubogva forrni. Forrás után letakarjuk és újabb két órán át állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Hozzá öntünk 2 citrom levét, és egy csomag zselésítőport 3:1 arányban. Ismét felforraljuk, majd 2 percig zubogva fő.

Forrás szerint "nagyon érdekes, finom az íze, egyszerre édes, kissé savanykás és nagyon enyhén, kicsit később megérkezik a kesernyés íz is."
Orgona szörp

 Hozzávalók: /1 csésze 2dl/
orgonavirág /2dl/
cukor /2dl/
víz /2dl/
citrom leve /1db/

Elkészítés:

A virágokat leszemezzük, vigyázva, hogy ne kerüljön bele a zöld része. A vizet a cukorral felfőzzük,  majd hozzáadjuk a virágot, és együtt még 1-2 percig forraljuk. Lehúzzuk a tűzről és belecsavarjuk a citrom levét. Ezután leszűrjük, majd hagyjuk, hogy az üvegbe kihűlni, valamint fogyasztásig hűtőbe tároljuk. Vízzel hígítva fogyasszuk!

"Vigyázat! az orgona  a pohárban, csak dekoráció, ha sokat ázik, keserű íze lesz italunknak!" Forrás

Orgonaecet salátához

Hozzávalók: /fél literhez/
orgonaszirom /2 marék/
fehérborecet /3dl/
“sima” ecet /20%-os 2dl/

Elkészítés:

Az orgonákat alaposan megmossuk és leszedegetjük a szirmait. Gyorsabban lejönnek ha hűtőben pihennek szedés előtt! Egy alaposan megtisztított és megszárított üvegbe beleszórjuk a szirmokat és fölöntjük a kétféle ecettel. Lehet csak ilyen egy fajta ecetet használni. Jól összerázzuk a keveréket és 2-3 hetet pihentetjük, eközben párszor felrázzuk, hogy az ecet átvegye az orgona aromáit. 2-3 hét múlva majd leszűrjük és úgy öntjük az üvegbe az ecetet. Forrás
 Illatos cukor

A virágokat cukorrétegek közé helyezzük. A cukor másfél-kétszerese a virágnak, így nem nedvesedik át. Jól rázzuk össze naponta. Pár nap után nagyobb lyukú szitán keresztül átszitálhatjuk, ha a szirmok nélkül akarjuk felhasználni. Célszerű, mert addigra a virág szép színe is megfakul.

"Az orgonát más virágokhoz hasonlóan kandírozhatjuk." Forrás


1 megjegyzés:

  1. Elismeréssel: http://erdokostolo.blogspot.hu/2013/05/koszonet-blogdijert-es-adom-is-tovabb.html

    VálaszTörlés