2013. május 30., csütörtök

Növények nem nőnek a Wi-Fi router közelében?!

Sokat hallhatunk már arról, hogy a minket körülvevő rádióhullámok, sugárzások károsak szervezetünkre. A következőkben olyan kísérletekről teszek említést, melyek a Wi-Fi növényekre gyakorolt hatásait vizsgálták.

A dán Hjallerup iskolában diákok vizsgálták azt, hogyan fejlődnek a zsázsa egyedek közvetlenül a Wi-Fi router mellett, illetve egy olyan szobában, ahol nincs ilyen készülék. A diák lányok kíséretének alapja az a tapasztalatuk volt, hogy ha éjjel telefon modiltelefon közelében aludtak, másnap kevésbé tudtak koncentrálni az iskolában.

A kutatás során hat tálca Lepidium sativum (zsázsa) magot használtak fel, melyeket kettéosztva a két szobában csíráztattak. Számításaik szerint 2 router felet meg a mobiltelefon sugárzás értékének. A kísérlet eredményeként azt tapasztalták, hogy az a tálca, amely a Wi-Fi jeladók közelében volt, ki nem csírázott, halott magokkal volt tele. Azonban a másig szobában, a routerektől távoli tálcán a magok szépen fejlődtek. Forrás


Korábbi holland kísérlet is hasonlóan káros hatásokat reprezentáló eredményeket tett közzé. A Wageningen Egyetemen folytatott kutatás a wifi-állomások sugárzásának negatív hatásait vizsgálta a közelükben lévő növények egészségére.

A kutatók során arra lettek figyelmesek, hogy a virágos kőrisfák (Fraxinus ornus) levelei károsodtak repedezettek, elszíneződtek, egyes leveleken szövethalál alakult ki. Az egyetem kutatói emellett az tapasztalták, hogy "a wifi-pontok közelébe ültetett kukoricanövények lassabban nőttek és később indultak virágzásnak, mint a sugárzástól távolabb lévő társaik".

A kutatásról közzétett tanulmány nem hivatalos publikáció, hitelességében kételkedhetünk.
"A kutatók igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy nagyon kezdetleges kutatási eredményekről van szó, amelyek elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat kezdeményezzenek, de távolról sem megfelelőek ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: a wifi káros a fák számára." 
Forrás

4 megjegyzés:

 1. Kedves Adrienn! Most ismerkedem a blogoddal, nagyon tetszik és kiegyensúlyozottnak tartom!:)
  Örülök, hogy a sógorom segítségével rád találtam!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szera! Örülök, hogy elnyert a tetszésedet az oldal. Remélem számodra is sok érdekes bejegyzést találsz majd. Jó szórakozást! :)

   Törlés
 2. Szia, majd a moDiltelefont jav ki, am jo a blogod ;)

  VálaszTörlés