2014. május 17., szombat

Bioremediáció a Fülöp-szigeteken

A természetes környezetükben, harmóniában élő szervezetek között akadnak olyan organizmusok, amelyek képesek a talajból és vizekből elnyelni a felhalmozódott káros anyagokat. Minderre épül a Manila megtisztításakor bevetett bioremediáció.

Kép: cdn.zmescience.com
A helyi kormány és civil szervezetek - a képen látható úszó kert kihelyezésével - a lakossággal közösen mentették meg a már szinte élettelen Pasig folyót Malnila szívében. A folyó a szennyezett környezet rehabilitálására szolgáló biológiai módszer, bioremediáció során regenerálódik a tömérdek hulladék elszállítása óta.

Kép: zmescience.com
A technológia alapja, hogy élő sejtek vagy szervezetek biológiai folyamatok mentén stabilizálják és optimalizálják természetes közegüket. Az eljáráshoz ökoszisztéma endogén tagjait vagy közösségeit (pl.: mikroorganizmusok, gombák) használják, melyeket mesterségesen szaporított mikroorganizmusokból, növényekből vagy aktív közegekből ( szennyvíz, komposzt stb.) nyernek ki. Ez a viszonylag új technológia nem mindenhol válik be. Ugyanis nem orvosolja a vegyi anyagokkal például kadmiummal, vagy ólommal mérgezett területeket, a tudomány mai állása szerint.

Kép: zmescience.com
 A szigetek több országában már jó néhány sikeres projektet folytattak le első sorban nehézfémmel szennyezett térségekben. Az eljárás a Surigao del Norte bánya rehabilitációja során is pozitív változásokat eredményezett. A felhasznált mikrobiális biofilm a telepen felgyűlt nikkelt „komposztálta”.


Fitoremediáció, mint lehetséges alternatíva

A biológiai lebomlás folyamatára épülő technológia - a szennyezés mértékétől függően- olcsóbb, biztonságosabb és „zöldebb” hulladékkezelési módszer, mint a káros anyagok lerakása vagy égetése.

A már említett, az eljárással nehezen kezelhető anyagok felszívódása is megvalósítható a még kísérleti fázisban álló fitoremediáció segítségével. Kutatásokat végeztek elszenesedett halcsontokon. A vizsgálatokból megállapították, hogy az asszimilálódó fémek igen nagy károkat okoztak a a helyi táplálkozási láncban. A fitoremediáció kapcsán kitelepített a természetes és traszgenetikus növények képesek voltak akkumulálni a toxinokat. A betakarított kísérleti alanyokat pedig biomasszaként újrahasznosították.

Forrás: 1., 2., 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése