2014. május 13., kedd

Régi / új csodaszer a szódabikarbóna

Kedvenc sütemény receptjeink egyik fő alkotóeleme a szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát), ami nem csak a konyhában nélkülözhetetlen. Több módon is felhasználhatjuk a ház valamennyi helyiségében, mint nem mérgező, biológiailag lebomló tisztítószer. A saját készítésű kozmetikumok és tisztítószerek fontos összetevője zsíroldó, és szagtalanító egyben.

Kép: secretlyhealthy.com
 Ez a sokoldalú, gyenge lúg a lefolyó eldugulásakor is jól jön. Egy evőkanál szódabikarbóna, és ugyanennyi ecetet kell a lefolyóba önteni, majd 15 percnyi állás után leöblíteni. Makacs dugulás esetén érdemes megismételni a folyamatot.

A serpenyők tisztítására is alkalmas sérülés mentes súrolószerként. Egy centiliter vízhez egy ek. szódabikarbónát öntsünk a piszkos felületre, és pároljuk azt 15 percig.
  Hasonlóan kell eljárni a sütő és a hűtő takarításakor is. Természetesen ez esetben nagyobb adagokkal és 12 órás vagy egy napos állási idővel kell számolnunk.

Kép: secretlyhealthy.com
A dohos szagokat okozó savas molekulákat semlegesítik a szódabikarbóna lúgos kémhatása, ezt felhasználva szekrényeket, és a gardróbot is felfrissíthetjük egy textilzsákba öntött nátrium-hidrogénkarbonáttal.
 Azoknak, akiket irritálja a hagyma szag érdemes hagyma szeletelés után szódabikarbónával kezet mosni a kellemetlen szag semlegesítése érdekében.
 A matracokat, ágyat és szőnyegeket is tisztíthatjuk ezzel a szerrel. A kiszórt anyagot pár percig hagyjuk a felületen, majd felporszívózzuk.

A víz és szódabikarbóna keverékével szinte minden járófelületet (pl.: csempe, linóleum, márvány) kezelhetünk. A habarcs tisztításához pedig el kell egy régi fogkefe!

A mosáskor is bevethetjük nagymamáink csodaszereit a szódabikarbónát és az ecetet a mosószer-öblítő kombináció helyett. Fehérít és eltávolítja a vízkövet vegyszerek nélkül!

A házi készítésű kozmetikumok összetevőjét például saját dezodorunk elkészítéséhez is használhatjuk. Recept hozzá itt található >>

Fogmosáshoz a fogkrém vegyszermentes alternatívájaként készíthetünk belőle fogport.>>

Kép: wikihow.com
Hajmosáshoz, főként zsíros hajtípusra kifejezetten ajánlott a szódabikarbóna alkalmazása. Keverjünk össze arány 1 evőkanál szódabikarbónát egy pohár vízzel, ezt öntsük egy palackba, és rázza fel. Balzsam helyett pedig használhatunk gyógynövény főzeteket, -sampont.>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése