2012. május 4., péntek

Fenyőszörp recept és hatásai

Nem gondoltam volna, hogy a fenyőnek is vannak ehető rész. Bár e téren való hiányosságaimat igazolja az is, hogy az ehető virágok sorát is csak hellyel közzel ismertem, de ezt, majd egy másik bejegyzésemben fejtem ki bővebben.

A szörphöz használandó fiatal, tiszta környezetben nevelkedett egyedek zsenge hajtásvégei ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek. Gyűjtést május vége és június eleje között végezhetjük.  A szörpöt leggyakoribb a lucfenyőből készítik, igazán bármilyen fajtájú fenyő megfelel erre a célra.

Hozzávalók:
1l fenyőlé esetén
1kg cukor
1dkg citromsav

Elkészítés:
A fenyőhajtásokat felöntjük vízzel, a tűzre tesszük, majd bugyogást követően 5-6 percig forrásban hagyjuk. Ezt követően levesszük a tűzről és fedő alatt 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk. Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.

Tárolás:
A szörpöt a forró üvegben a száraz dunsztba öntjük. A palackokat úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet, így biztosított a tartósítás.

Hatásai:
Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják.
Forrás

5 megjegyzés:

  1. Én is így készítem, annyi különbséggel, hogy tovább főzöm és méz állagúvá sűrűsödve töltöm
    üvegekbe.Töményen és hígítva egyaránt fogyasztható.

    VálaszTörlés
  2. Kérdésem: Ezüst enyő rügyeiből is lehet készíteni?

    VálaszTörlés
  3. Igen abból is lehet készíteni. Használható lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő. Tulajdonképpen nem találtam információt arról, hogy melyik fenyőfaj nem használható.
    " DE a fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel."
    http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/05/fenyorugymez-fenyorugyital-fenyoszirup.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!!!
      Ha jól értem, 1 L vízhez 1 kg cukor kell? Fenyő rügyet mennyit szedjek??

      Törlés
    2. Akár 5-6 marékkal, ami az edénybe elfér, majd ezt vízzel felönteni (igen 1l vízhez 1kg cukrot kell adni).
      http://kerteszleszek.blogspot.hu/2011/06/fenyoszorp-gyorsan-es-lassan.html

      Törlés