Nem gondoltam volna, hogy a fenyőnek is vannak ehető rész. Bár e téren való hiányosságaimat igazolja az is, hogy az ehető virágok sorát is csak hellyel közzel ismertem, de ezt, majd egy másik bejegyzésemben fejtem ki bővebben.
A szörphöz használandó fiatal, tiszta környezetben nevelkedett egyedek zsenge hajtásvégei ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek. Gyűjtést május vége és június eleje között végezhetjük. A szörpöt leggyakoribb a lucfenyőből készítik, igazán bármilyen fajtájú fenyő megfelel erre a célra.
Hozzávalók:
1l fenyőlé esetén
1kg cukor
1dkg citromsav
Elkészítés:
A fenyőhajtásokat felöntjük vízzel, a tűzre tesszük, majd bugyogást követően 5-6 percig forrásban hagyjuk. Ezt követően levesszük a tűzről és fedő alatt 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk. Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.
Tárolás:
A szörpöt a forró üvegben a száraz dunsztba öntjük. A palackokat úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet, így biztosított a tartósítás.
Hatásai:
Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják.
Forrás
Én is így készítem, annyi különbséggel, hogy tovább főzöm és méz állagúvá sűrűsödve töltöm
VálaszTörlésüvegekbe.Töményen és hígítva egyaránt fogyasztható.
Kérdésem: Ezüst enyő rügyeiből is lehet készíteni?
VálaszTörlésIgen abból is lehet készíteni. Használható lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő. Tulajdonképpen nem találtam információt arról, hogy melyik fenyőfaj nem használható.
VálaszTörlés" DE a fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel."
http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/05/fenyorugymez-fenyorugyital-fenyoszirup.html
Köszönöm!!!
TörlésHa jól értem, 1 L vízhez 1 kg cukor kell? Fenyő rügyet mennyit szedjek??
Akár 5-6 marékkal, ami az edénybe elfér, majd ezt vízzel felönteni (igen 1l vízhez 1kg cukrot kell adni).
Törléshttp://kerteszleszek.blogspot.hu/2011/06/fenyoszorp-gyorsan-es-lassan.html