2014. január 30., csütörtök

Eljött a harmadik generációs napelemek ideje

A piacon megtalálható napelemek jelentős hátránya, hogy nem környezetbarát anyagok felhasználásával készülnek. A jövőben lehetőség nyílik arra, hogy műanyagot és a földfémeket természetes alkotórészek váltsál fel.


Kép: clanjones.org
A Mayland-i, a Nebraska-Lincoln Egyetem és a Dél-Kínai Műszaki Egyetem kutatók munkájának eredménye az az új típusú papír, ami a napelemek gyártásakor használt műanyagot helyettesítheti. A fából kinyert rost szálak olyan 96%-ban átlátszó anyagot képeznek, ami fedő rétegként szolgálhat a paneleken.

Kép: physorg.com
A kísérletek során a rost szálakkal fedett napelemeket szilícium réteggel is be vonták, így 10 százalékkal növelték annak fénygyűjtő hatékonyságát. Ez a laminálási technika a már elkészített és beépített elem teljesítményét is növelhetik.

A kutatócsoport tanulmánya azt mutatja, hogy a produktivitás növelése mellett gazdaságosabb is az új „zöld” termék, a forgalomba lévő üveg, műanyag vagy a nano szálas napelemeknél, mivel kevesebb energia és idő szükséges a rost szálas elem legyártásához.

Grafén válthatja ki a szilíciumot

Spanyolországban végzett mérések szerint, egy nanotechnológiai anyag válthatja ki a jelenleg használt anyagokat. Az ICFO tudományos intézet (Institute of Photonic Sciences) munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a grafén a fotonok elnyerése során eredményesebben alakítja a fényt energiává, mint a szilícium. A szilícium és a gallium-arzenid ugyanis a fényből elektromágneses energiát generál, ami hő keletkezésével, ezáltal energiaveszteséggel jár. 

Kép: treehugger.com
Frank Koppens kijelentette, hogy a mai szilícium cellák produktivitásának elméleti határa 30 százalék, míg a grafén napelemeké több mint 60 százalék.

Andrea Ferrari, a Cambridge-i Egyetem nanotechnológia professzor szerint, nincs még egy ilyen anyag a világon. A grafén rugalmas, robusztus, és könnyen integrálható más anyagokkal, mindemellett viszonylag olcsó, ami lehetővé teszi, a hatékonyabb és olcsóbb napelemek színre lépését.
 Forrás: 1, 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése