2014. február 4., kedd

Mennyire zöld a neszeszered?

Ha a válasz se mennyire, vagyis a benne lévő kozmetikumok közel sem mondhatóak környezetbarátnak, akkor itt az ideje ezen változtatni! A tudatos nő táskájában ugyanis olyan termékek találhatóak meg, amelyek nem a szemétben, hanem az újrahasznosító kukákban végzik.

Kép: recyclescene.com

Mitől környezetbarát egy kozmetikum?
  • Vegyszer mentes, natúr vagy bio
  • Biológiailag lebomló csomagolású
  • Újrahasznosítható, újrahasznosítható, újratölthető kiszerelésű
  • Nincs extra csomagolás hozzá (mint a szalag, dobozka és műanyag fóliák)
  Nem minden terméknél egyszerű váltani és a feltételek megfelelőterméket választani, de már vásárláskor figyelnünk kell arra, hogy csak a szükséges, és a kitételeknek eleget tevő készítményeket vegyük meg.

Mi segíthet a választásban?

  A flakonok hátoldalán számos szimbólumot, vagyis címkét találhatunk, ami informál minket például: a termék szavatossági idejéről, natúr kozmetikum e vagy sem, állatokon végzet tesztek köthetőek e hozzá, valamint arról, hogy a csomagolás szelektíven gyűjthető e.

Kép: lucyywrites01.blogspot.hu

  A kinyitott tégely azt jelzi, hogy első nyitás után mennyi ideg használható a termék. A 12M 12 hónapot jelent.
  Az ugró nyúl (Leaping Bunny) címkével a cég vállalja, hogy az alapanyag beszállítója nem folytat és nem finanszíroz állatokon végzet kísérleteket.
  A Zöld Pont védjegy azt jelenti, hogy a termék forgalmazója vagy importálója egy újrahasznosítással foglalkozó szervezeten keresztül gondoskodik a termék csomagolásának szelektív gyűjtéséről és felhasználásáról.

A natúr kozmetikumon található a BHID (Bundesverband deutscher Industrie- und Handelsunternehmen) jelzés, ezek előállításához csak természetes eredetű alapanyagokat, de nem feltétlen bio termesztés feltételeinek megfelelő anyagokat használtak fel.

A Mobius hurok azokon a csomagolásokon található, amelyek újrahasznosításból származnak.

Műanyag-háromszögek az újrahasznosítható műanyagok összetételére utal. Vásárláskor a következőket részesítsük előnyben: 01 PET, 02 HDPE, 04 LDPE (fóliák, zacskók) 05 PP!
Kerülendőek 03 PVC (csövek, palackok) és 06 PS (poharak, dobozok) jelölésű műanyagok!

Meddig tartható el a smink termék, ha nincs rajta jelzés?

  • Folyékony szemhéjtus és szempillaspirál: 3-6 hónap
  • Korrektor, krém szemhéjfesték és elpirult, krém alapozó: 12-18 hónapos
  • Szájfény: 18-24 hónapban
  • Körömlakk és olajmentes alapozó: 1 év
  • Bronzosító, szemceruza, ajak balzsam, rúzs és por szemhéjfesték: 2 év
Hogyan lehet újrahasznosítani kozmetikai szerek csomagolását?

  A papír csomagolások egy részét, amelyek nem fényesek, komposztálhatjuk, vagy a többi papírhulladékkal szelektíven gyűjthetjük.
Kép: usemeproducts.com
  Az üres tégelyeket újratölthetjük saját készítésű kozmetikummal, vagy gyártótól szerzett utántöltők segítségével, de kaphatnak új funkciót is például: égszereket, gyöngyöket, irodai szereket tárolhatunk bennük. Utazáskor is jól jöhetnek, ha kisebb adagokra akarjuk osztani a kencéinket.
 
  A fém tartalmazó, acél-és alumínium dobozok újrahasznosíthatóak, ha a tartály csak fémből van. Érdemes viszont kerülni a fémet, műanyagot, és tükröt is tartalmazó kiszereléseket, mivel azok csak külön szelektálhatóak!
Forrás: 1, 2, 3, 4, 5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése