2014. április 19., szombat

Gyógyító orgonafőzetek

Sokan nem is gondolnánk, hogy a csodás lila virágaival pompázó orgona az ehető növények közé tartozik. Leveléből immunerősítő gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt is készíthetünk.

Orgonalevél tinktúra

A megfázásos tünetek kezelésére, lázcsillapításra és izzasztószerként használt tinktúra 2 evőkanál levél felhasználásával 250 ml vízben leforrázva készíthető el. A "teát" 2-3 órán át hűlni hagyjuk, majd leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4x1 teáskanálnyi fogyasztható, evés előtt, 3-5 napon át.

Orgonavirág ízületi fájdalmakra, sebek kezelésére 

A virágokat fél literes üvegbe szórjuk, és vodkát öntünk, majd 3 hétig sötétben, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Naponta 3x30 csepp fogyasztható, szintén étkezés előtt, 3 hónapon keresztül.
Külső pakolásként 1/3 pohárnyi tinktúrát 1:2 arányban hígítva, fáslival átkötve használhatjuk. 

Orgonarügy diabétesz ellen

Fél liter vízhez 2-3 evőkanál (rügyfakadáskor gyűjtött) rügyet hat órán keresztül állni hagyjuk, és leszűrjük. A folyadékot 24 órára beosztva kortyonként fogyasztjuk.

Orgonalekvár

Az orgonalekvár gyógyító hatásai ugyan kérdésesek, mégis az orgonareceptek közül a lekvár a kedvencem. Elkészítése igen egyszerű, a végeredmény pedig fenséges. 

Hozzávalók:
  • 2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)
  • 1,5kg cukor
  • 2 l víz
  • 1 narancs leve
  • 2 citrom frissen préselt leve és magjai
Elkészítés:

Első lépésben összekeverjük a vizet a cukorral és lassú tűzön kevergetjük, míg a cukor elolvad, ezt követően felforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a szirmokat és kis láng felett felére forraljuk, majd elzárjuk és estére állni hagyjuk. Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét, átforraljuk. A kihűlt lekvárt  üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Forrás: 1., 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése