2014. szeptember 12., péntek

Megújulókkal hajtott Volkswagen Bogár

Egy nigériai egyetemista fenntartható járművé alakította az alapjában igen szennyező Volkswagen Bogarát.

Kép: cdn.labioguia.com

Segun Oyeyiola, az Obagemi Awolowo Egyetem hallgatója, 6000 dollárból rakta össze autóját, ami a nap és szélenergia befogásával hasznosítja az afrikai  környezet adta kimeríthetetlen forrásait. A feleslegessé vált alkatrészeket pedig eladományozott a barátjai és a családja körében.

Kép: cdn.labioguia.com

A bogárral autózva a szélsőséges éghajlatú Nigériában nagy feltűnést kelt a tetőre szerelt napelemmel. A szélturbina a kíváncsi szemektől elrejtve,  a motorháztető alatt kapott helyet.
Annak érdekében, hogy kocsi ne roppanjon meg súlya alatt és bírja az afrikai terepet, egy új erősebb felfüggesztési rendszert is be kellett építenie.

Kép: cdn.labioguia.com

A desing kezdetleges, és a fogyasztást is növeli, így az akkumulátornak négy-öt óra szükséges, hogy teljesen feltöltődjön. El tudjuk képzelni milyen nehéz lehet az egyes alkatrészeket beszerezni, mindemellett a tervezőnek szembe kellett néznie a kritikákkal is, hiszen más szerint időpocsékolás az átalakítás. Az alkotó azonban tovább dolgozik a még korai szakaszban álló működő prototípuson, amíg Nigéria jövő autóját el nem készíti.


Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése