2012. július 16., hétfő

"Magyar termék" címkék

Mivel az üzletekben nincs elkülönített hely a magyar termékek számára, így azok megkülönböztetése az import árútól elég nehéz. Megtévesztő lehet a termékeken a különböző formában szereplő magyar zászló mintázatú címke.

Az elmúlt években többen is dolgoztak azon, hogy vásárlás közben ne kelljen az apró betűs szövegek rejtelmeiben elmerülnünk, hanem a csomagolásra rápillantva azonnal felismerhessük a hazai termékeket. Így jöttek létre a magyar termék különböző lobbiszervezetei és címkéi.

Kiváló Magyar Élelmiszer
A védjegy célja az élelmiszer-előállítók védelme, a fogyasztók tájékoztatásán keresztül a fogyasztói döntések befolyásolása, az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlesztése, az élelmiszergyártók ösztönzése a minőségfejlesztésre és az országimázs erősítése.
A védjegyet pályázat útján lehet elnyerni.  A pályázatra azok a Magyarországon élelmiszeripari termelést folytató cégek, kis-és középvállalatok jelentkezhetnek, akiknek élelmiszertermékei legalább egy tulajdonságukban kiemelkedők, megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, valamint a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy kritérium rendszerének - tudhatjuk meg a szervezet honlapjáról. Az viszont nem derül ki, hogy mit tekintenek magyar terméknek.

Magyar Termék
A védjegy használati jogát egy független minőségügyi szakértői bizottság több lépcsős bírálatát követően lehet elnyerni. Csak olyan termékkel lehet nevezni a minősítésre, amely végleges formáját Magyarországon nyerte, és a hazai forgalomba hozatal előtt más országban nem került forgalomba.

Premium Hungaricum
 A Premium Hungaricum nem csak a magasan jegyzett márkáinkat kívánta támogatni, hanem a Kárpát-medence minden olyan élelmiszeripari kis- és középvállalkozását, amely a magyar hagyományokat tisztelő, egyedi és kiváló termékeket állít elő. Az egyesület célja, az értékteremtésen túl, hogy ne csak az elit hungarikumok, hanem a többi kiváló magyar termék is nemzetközileg ismert és elismert legyen.

Többet megtudhattok a magyart termékek megjelöléséről, minősítések feltételeiről, az alábbi cikkből:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése