2012. július 31., kedd

Kovászos uborka

A nagy meleg előnye, hogy 2-3 nap alatt elkészül a kovászos uborka.


- Hozzávalók -

Egy 5 literes üveghez: mérettől függően kb. 2-2,5 kg uborka, 4-6 szál (virágos) kapor, 4-6 babérlevél, egész fekete bors, 4-6 gerezd fokhagyma pucolva és 2-3 darabba vágva, illetve héjastól szétnyomva (húsklopfoló), egy krumpli szeletekre vágva, 1-2 darabka torma (ha van éppen, nekem általában kimarad), 2-2,5 liter víz, minden liter vízhez egy erős evőkanálnyi tengeri só, 1 szelet kenyér, valamint a téli adaghoz Na-benzoát.

- Elkészítés -
Nyárra
A megtisztított és hosszában bevágott uborkákat kaporral és ízlés szerinti fűszerekkel rétegezük, a tetejére egy szelet kenyeret helyezzünk, majd felöntjük forró sós vízzel. Az üveget egy kisebb edénnyel/fedővel lefedjük és napon hadjuk 2-3 napig. Ezután az uborkákat kiszedjük egy fedeles edénybe, levét rászűrjük és hűtőbe tesszük.


Télre
A kész kovászolt uborkákat 7 dl-es, alaposan elmosott/csírátlanított üvegekbe tesszük, nem pedig edényekbe. Az üvegek tetejére két réteg befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk. A kész kovászos uborkkat hűvös helyen tároljuk.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése