2012. július 16., hétfő

Környezetbarát jelölések

Minden nap találkozunk velük, de sok esetben nem ismerjük jelentésüket.

A környezeti címkék azt mutatják meg, hogy a termék a piacon lévő átlagos termékekhez képest jelentős környezeti előnnyel rendelkeznek. Vagyis a jelzett termék használata elősegíti környezetünk szennyeződésének csökkentését.

Magyar Környezetbarát Termék
A környezetbarát minősítés célja egy rész a fogyasztók/vásárlók tájékoztatása, mást részt a termelők, szolgáltatók ösztönzése  a környezeti szempontból kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező termékek és szolgáltatások bevezetésére.Európai Környezetbarát Termék

Európai Környezetbarát Termék
1992-ben hozták létre a fogyasztási cikkek (az élelmiszerek, az italok és a gyógyszerek kivételével) és a szolgáltatások (a továbbiakban együtt: termékek) környezetbarát megkülönböztető jelölésére. Célja a tájékoztatás és ödztönzés  jó minőségű és kedvező környezeti tulajdonságú termékek előállítására, forgalmazására, használatára és ezáltal a környezeti tudat fejlesztésére, illetve a környezetbarát gazdasági szerkezet kialakítására.

- Nem minősül környezetbarát jelölésnek -

Zöld pont
Sajnos ez a rendszer nem ösztönöz sem a szelektív hulladékgyűjtésre, sem a csomagolóanyag mennyiségének csökkentésére. Csupán annyit, hogy a termelő szerződéses viszonyban áll a hulladék begyűjtőjével.

Möbius hurok újrahasznosítási szimbólum
A szimbólum nem a jelölt termék jellemzőit hivatott kihangsúlyozni, csupán azt jelöli, hogy az adott termék bizonyos feltételek teljesülése esetén a szelektív hulladékgyűjtési rendszer alkalmazásával újrahasznosítható.

A környezetbarát jelölésekről részletesebben itt olvashattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése