2013. december 2., hétfő

Fenyőből készül az örökzöld tea



Már a korai telepesek is fogyasztották a tűlevelekből készült teát. Napjainkban vadászok és felfedezők kedvelt itala szerte a világban. A fenyőtea első sorban immunerősítőként, megfázás tüneteinek enyhítőjeként, továbbá vérnyomáscsökkentés alternatív gyógymódjaként ismert.
Kép: wikihow.com
A tea a legtöbb fenyő leveléből elkészíthető három növény kivételével. A Tiszafa (Taxus), a Norfolk-sziget fenyő (Araucana heterophylla) és a Ponderosa fenyő (Pinus ponderosa) levelei mérgezőek!


A fenyőteát az év bármely napján elkészíthetjük. Kizárólag a forgalmas utaktól távol, a kipufogógáztól és közúti sózástól nem szennyezett fenyőkről gyűjtött friss fiatal hajtásokat használjuk!
A megmosott és felvágott (kb. 5 cm-es) hajtást tegyük a csészébe, majd öntsük le forró vízzel. A leveleket hagyjuk ázni 10-15 percig, ez után szűrjük le. A teát ízlés szerint citrommal, narancshéjjal, mézzel fogyasztjuk.
A tea a fenyő fajtájától függően lehet világos vagy aranybarna, esetleg vörösesbarna.

Bodzabogyó szirupos fenyőtea
A fogyasztása várandós nőknek nem ajánlott!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése