2012. április 11., szerda

Nap ablaküveg

Az Oxford-i Egyetem alternatív energiaforrás kísérlete, a Nap ablaküveg.

A találmány elsődleges alkalmazási területe a nagy volumenű épületek. Ugyanis, felhőkarcolókon alkalmazva,  biztosíthatják annak energetikai, technológiai igényének teljes lefedettségét.
Ez az újszerű napelem "kombinálja a vékony filmű napelemes cella színező bázisát a foto-érzékeny színes ablaküveg alkalmazásával, amely párhuzamosan lehetővé teszi energia termelését."

„Kísérleteinknek köszönhetően tudjuk nyomtatni a fémoxidokat, amelyek közvetlenül aktiválják a folyamatot, a színezőket és a polimert, az ablaküvegre, a napsugár közvetlenül reagál a színezőre, létrehozva a villamos áram egy formáját, amelyet két terminálban gyűjtünk össze, ugyanúgy, mint a hagyományos akkumulátoroknál.” (Kevin Arthur, a társaság igazgatója)

Előnyei:
- a gyártás költsége kevesebb, mint a hagyományos napelemek technológiáké, előzetes becslések szerint kb. 35 cent/watt.;
- a rendszer energiaforrássá tud átalakítani bármilyen homlokzatot, akár igen magasat is.

A leggyakoribb kritika a termékkel kapcsolatban az, hogy az energia átalakítás hatásfoka alacsonyabb a már ismert napelemes modulnál. A kutatócsoport azonban állítja, alacsonyabb hatékonysági értékek ellenére a nagy felületen alkalmazott napablakok lefedik a fogyasztás igényeit, mindezt adatok sorával bizonyítja.

A Nap ablaküveg még kísérleti fázisban van, és további források szükségesek a termeléshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése