2012. április 28., szombat

Tusfürdő házilag

Tisztálkodó szereim alternatív, vegyszermentes, házilag elkészíthető termékekre, szerekre való lecserélése kapcsán  a tusfürdőm "zöldítésére" került sora.
Mivel konkért tusfürdő receptet nem találtam, ezért az alábbi alternatvákat mutatom be.

Szappanból "tusfürdő"
Hozzávalók:
kb. 5 dkg megmaradt natúr szappan
1 kk mandulaolaj
5-10 csepp illóolaj (ami fertőtlenítő hatású: teafa, citrom, levendula, ylang-ylang )
0,5 ek szódabikarbóna
2 dl langyos, vagy inkább meleg víz

Elkészítése:
A megmaradt apróbb darab szappanjainkat lereszeljük sűrű reszelőn. Hozzáadjuk a meleg vízhez.
Pici mandulaolajban elkeverjük az illóolajat (olajakat), és a szappanos vízhez öntjük.
Végül szódabikarbónát adunk hozzá, ettől az állaga megnő és sűrű folyadékot képez.
Forrás

Fürdősó
Hozzávalók:
jódozatlan tengeri só
szárított gyógynövény (pl. kamilla, menta, cickafark, kakukkfű, rózsaszirom)

Elkészítése:
A tengeri sót a tárolásra szánt tégelyébe tesszük. Adjuk hozzá a szárított gyógynövényt , rázzuk össze, és hagyjuk pár napig összeérni. (Arra figyelni kell, hogy a szárítmányok kis darabokra legyenek morzsolva, mert különben nem folyik le a kádból!)
Használata:
Forró vízbe kanalazzuk a fürdősót, majd a gyógynövények halványan elszínezik a vizet és kieresztik aromájukat. Érdemes a fürdőszoba ajtaját zárva tartani, hogy ne szökjenek el az illatok. A végén le kell zuhanyoznod, mert rád tapadhatnak a növénydarabok.
Ha kellemetlen lenne a ránk tapadó növények érzetek, akkor a sót külön edényben vizbe kell helyezni, majd leszűrve a fürdővízhez adni.
Forrás

Filteres fürdősó
Drogériában vásárol teafilterbe 2 (csapott) evőkanál tengeri sót és 2-3 (csapott) evőkanál gyógynövényt teszünk. A filter száját visszatekerve cérnával átkötve rögzríjük.
Az így elkészített kis csomagot a kádba és forró vizébe helyezzük. A víz elszíneződik, tehát valamennyire kiáznak a növények.
Forrás

Fahéjas fürdő
Hozzávalók:
kb. 2dl tej és tejföl keveréke
1 ek méz
pár csepp fahéjolaj

Elkészítése:
A negyed liter tejet és tejfölt keverjünk össze egy kanál mézzel, adjunk hozzá öt csepp fahéjolajat és ezt a masszát keverjük a fürdővízhez.
Forrás
Allergiát okozhat!
A házilag készített kozmetikumok is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

2 megjegyzés:

  1. Elkészítettem a tusfürdőt, de nekem nagyon kevésnek bizonyult a víz és kb 1 litert kellett hozzáöntenem, hogy ne legyen zselé állagú, mert ebben az állapotban nem akart kijönni a pumpás flakonból. Egyébként a recept nagyon jó, legközelebb is így fogom elkészíteni. Mivel sok lett belőle, ezért lett folyékony szappanom is és samponom is. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat! :)

    VálaszTörlés