2014. február 23., vasárnap

Melyik tető a legzöldebb?

A válasz a növényzettel fedett lenne, hiszen széndioxidot von el a környezettől a fotoszintézis során, extra szigetelést biztosít, és tompítja a környezeti zajterhelést. Kiderült azonban, hogy a sima fehérre festett tető gazdaságosabb, és jobb a környezet számára.

Kép: s.hswstatic.com

A kaliforniai kutató Arthur Rosenfeld és csapata vizsgálta, hogy a három (fekete, zöld és fehér) tetők közül, melyik járul hozzá leginkább a városok lehűtéséhez. Bár a kutatócsoport tagjai is tisztában voltak azzal, hogy a fehér és a zöld tetők jobbak, mint a hagyományos fekete, amely elnyeli a napsugarakat és hozzájárul a légkör felmelegedéséhez. Az elemzések mégis meglepő eredményeket hozott.
Kép: claffisica.org

Munkájuk során 50 éves idő intervallumot lefedő életciklus költségelemzés (LCC) végeztek. A vizsgálatok azt igazolják, hogy a fehér tető hatékonyabb a zöld tetőnél a vizsgált. A fehér felület ugyanis kevesebb hőt nyel el, mivel kb. háromszor több fényt ver vissza, mint a zöld típusú. Emellett a legolcsóbb tetőkert telepítése és fenntartása is több költséggel jár mint a másik kettő esetében.

Kép: deltatcontrol.com


 

A magas költségek ellenére sem állítható, hogy a zöld tető rossz választás lenne, hiszen annak környezeti hatásai és rekreációs előnyei részben enyhítik a pénzügyi terheket. Rosenfeld elismeri, hogy a gazdasági elemzés nem emeli ki a tetőkert minden előnyét: a csapadékvíz hasznosítást, a látványt, és a természetes szigetelést.
Kép: gardenista.com

A kutatók egyetértenek abban, hogy egy átfogóbb egészségügyi és környezeti hatásokat figyelembe vevő elemzésre van szükség. Benjamin Mandel felismerte az LCC korlátait, mivel azok csak a gazdasági viszonyokra terjedtek ki. A jövőben más tényezőket is be akarunk vonni a kutatásba - mondta Mandel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése