2014. június 13., péntek

Tippek aloe vera neveléshez

Az aloe vera egy sokoldalú gyógynövény, amit a lakásban vagy a kertben is termeszthetünk. A növény leginkább száraz, napos helyeket kedveli. Mivel képes elviselni a szélsőséges szárazságot, így lett a sziklakertek egyik kedvelt dísznövénye.

Kép: popscreen.com

Igen érzékeny az öntözésre. Túl sok nedvesség növeli a betegségek kialakulásának kockázatát. Érdemes ezért jó vízáteresztő, homokos, humuszban gazdag talajba ültetni. Tény, hogy a víz szükséglet szezonálisan változó. Például a téli időszakban a növény nyugalmi állapotban van, ekkor nagyon kevés nedvességre van szüksége. A nyári hónapokban azonban rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj felső része nedves maradjon.

A fajta legnagyobb ellensége azonban a hideg, és a fagy, mivel 90%-a víz. Átteleltetni csak talajtakarással, és búra alatt lehet, de egyszerűbb és eredményesebb, ha télre cserépbe ültetjük és áthelyezzük a lakásba, vagy üvegházba telepítjük.

A megfelelő környezetbe az aloe vera gyökeréről hozza új hajtásait. A csemetéket szét kell ültetni, ha elérték a négy centiméteres magasságot.
Kép: howtoreachgoals.files.wordpress.com

Aloe gyógyászati célokra

Levelében található gél égési sérülés, vágási seb, vagy a rovarcsípés kezelésére használható. A szüreteléskor vágjuk le a legnagyobb leveleket, majd hosszában szeljük ketté. Az átlátszó részt kaparjuk ki, tegyük zárható edénybe és hűtőben tároljuk.

Fiatal levél mérgező!

Fontos, hogy a 4-5 évet el nem érő, 60 centiméter hosszat és kb. 8-10 cm széleset el nem érő, fiatal levelek nem használhatóak mivel ezek aloin,aloesin-A,B. tartalmúak, és mérgezőek. (forrás)

2 megjegyzés:

  1. És azt csak kevesen tudják , hogy az aloé átlátszó zselés rétege alatt van egy vékony sárga színű ,szintén nyúlós anyag ,ami mérgező?

    VálaszTörlés
  2. A sárga részének a használata nem ajánlott, és a fiatal levél gélje mérgező. Kiegészítettem a bejegyzést az erre vonatkozó információkkal.
    Köszönöm a kérdést!

    VálaszTörlés