2012. május 28., hétfő

Sajt házilag

Sajtért sem kell a "szomszédba" menni!
Hozzávalók:
2 liter tej
7 dkg só
0,5 dl 10 %-os ételecet 1 ek.
kapor, fokhagyma, köménymag, petrezselyemzöld

Elkészítés:
2 liter tejhez egy 3 literes fazékban adjunk 7 dkg sót, majd tegyük tűzre és állandó kevergetés mellett főzzük fel kb 10 percig. Utána levesszük a tűzről, beleöntünk 0,5 dl 10%-os ételecetet. A túrósodás mértékétől függően hozzáadhatunk még egy evőkanál ecetet, míg optimális állagú lesz. Ezután 15 percig állni hagyjuk, hogy hűljön és túrósodjon. (Érdemes 1 evőkanál ecetet hozzáadni pluszba.)
Ezután az egészet beleöntjük egy felfüggesztett (madzaggal szögre akasztott), csúcsos vászonzacskóba . Hagyjuk a savót lecsurogni, időnként megrázzuk és megnyomkodjuk, hogy tömörödjön.
Kb. 1 órát vesz igénybe. Ettől a sajt rugalmas állagú lesz. Utána keverünk bele fűszereket /kaprot, reszelt foghagymát, petrezselymet, köményt vagy ízlés szerint bármilyen fűszert.
Ezt követően formába tesszük, nehezéket teszünk rá és kb egy éjszakát így hagyjuk. Másnapra fogyasztható, de le is fagyaszthatjuk.

Tippek:
A sajtot érdemes fémszűrőbe tenni, alá pedig szalvétát helyezni, amivel a tetejét is betakarjuk. Nehezéknek egy fémdobozt tehetünk rá, melybe apró kavics helyezünk.
A vászonzacskót, amiben a sajtot felakasztjuk, elkészíthetjük pelenka anyagból is, valamint a forma kibélelésére is megfelelő. Forrás
A sajtkészítés fortélyairól itt olvashattok. Sajtrecepteket pedig itt is találhattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése