2012. április 21., szombat

Fogkrém és fogpor házilag

Ha már unod a fogkrém ízét. Esetleg szeretnél adalékanyagok nélkül tisztítani a fogad, akkor készíts házilag összeállítható fogkrémet, vagy fogport! Íme pár recept, amit kedved szerint alakíthatsz.

 Fogkrém:

4 csapott evőkanál kaolin (gyógyszertárból) - helyettesíthető az élettani szempontból hasznosabb hektorittal vagy zeolittal is,
 2 csapott evőkanál szódabikarbóna,
 1 csapott teáskanál finomra őrölt Himalája só,
 1 teáskanál kókuszvaj,
 2-4 csepp szegfűszeg illóolaj (vagy ízlés szerint borsmenta, zsálya, bazsalikom,  ánizs, teafa, grapefruit, citrom, édes narancs, fahéj, mirha - vagy ezek keveréke)
 4-5 evőkanál desztillált víz (amennyit felvesz, hogy közepesen lágy krém legyen).

Az egészet jó krémesre kikeverjük, betöltjük a tégelybe és használható. A végleges állagát másnapra éri el.
Forrás

Fogpor:

10dkg kaolinpor (gyógyszertárból),
10dkg szódabikarbóna,
10g szárított málnalevél,
5g szárított gyógynövény (válassz ezekből: fodormenta, zsálya, édeskömény, borsmenta, szegfűszeg),
néhány csepp illóolaj (a gyógynövénynek megfelelő illóolajat válassz: menta, zsálya, édeskömény).

A kaolinport és a szódabikarbónát keverd össze, és mozsárban, vagy kávéőrlőben őröld porrá. Add hozzá a többi száraz hozzávalót, és habverővel, kézzel keverd fel, hogy jó sok levegő kerüljön a keverékbe. Tedd bele az illóolajokat, és egy éjszaka hagyd állni. Aztán mehet tiszta zárható üvegcsébe, és lehet használni. Nedves fogkefét belemártod a fogporba, így pont annyi ragad rá, amennyi kell.
Forrás

Narancsos fogpor:

Reszelj le 40 gramm narancshéjat, miután alaposan megmostad és ledörzsölted a felületéről az összes szennyeződést. A reszeléket szárítsd egy egész éjszakán át, majd keverd hozzá az azonos mennyiségben morzsolt és szárított borsmentalevélhez. Adj hozzá 10 gramm tengeri sót, mely lehetőség szerint extra finom legyen. Az így elkészült elegyet tedd egy jól lezárható porcelán- vagy üvegtégelybe. Megnedvesített fogkefére téve ugyanúgy használd, mint a fogkrémeket és hamarosan láthatod az áldásos hatást.

Az alapos fogápolás mellett elengedhetetlen az egészséges, vitaminokban gazdag és változatos étrend szád egészségének megőrzéséhez. A szükséges mennyiségű C-vitamin bevitellel fogínyed épségét tartósíthatod.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése