2012. június 24., vasárnap

Hajápoló étkezés

Házilag készített szereink mellett (pl.: gyógynövényes sampon) az egészséges táplálkozás az elsődleges a testünk, hajunk ápolósakor.

A következőkben bemutatok néhány ételt, amelyek fogyasztásától a hajunk dús és fényes lesz.
- Gyümölcsök és zöldségek -

A bennük lévő C-vitamin segít a vas felvételében, mi több, a száraz, töredezett haj helyreállításában is fontos. A- vitaminban is gazdagok, ami a faggyú, azaz a fejbőr olajának termelését segítik elő. Burgonya béta-karotinban bővelkedik, amit szervezeted A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin a korpás fejbőr megelőzésére is ügyel. A legjobbak az eper, a brokkoli, a leveles zöldségek, és a zöldpaprika. A spenót, a brokkoli és a mángold fogyasztása elhanyagolhatatlan az egészséges haj érdekében. Sárgarépa, sütőtök, kelkáposzta és spárga is hasonló jellegzetességekkel bír.
- Gabonafélék -

Sör, zab ásványi szilícium-oxid tartalma a hajvastagságért felelős.
Növényi olajok tápértékek nélkül a haj fényessége elveszik. Napi egy teáskanálnyi olíva-, mogyoró-, és a napraforgóolajak a legpraktikusabbak
- Állati eredetű ételek -

Tojás tele van B és H-vitaminnal, amelyek elősegítik a gyorsabb hajnövekedését és a fejbőr regenerálását. Ezek hiányossága hajtöredezéssel járhat. Más magas H-vitamin (más néven biotin) tartalmú ételek a földimogyoró, a mandula, a búzakorpa, a lazac és a zsírszegény sajt.

Máj, marhahús magas cink és ásványi anyag tartalmukkal segítenek az androgének szabályozásában. Ezek a hormonok az hajhullás megakadályozásáért felelősek.

Az Omega-3 zsírsav hiánya gyorsan meglátszik a fejtetőn. A lazac, a szardínia, a hering, a makréla, a lenmag és a dió fogyasztása erősen ajánlott.
vashiány könnyen kopaszodáshoz vezethet, így annak kezelése is fontos eljárás a hajtémában, különösen a nők körében. A pulyka, a tojássárgája, a teljes kiőrlésű gabonák és a szárított gyümölcsök is vasban gazdag opciók.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése