2012. június 1., péntek

Kenhető napelemek

- A napelemek újabb generációja -
Ablakra festethető napelem

 A Massachussettsi Műszaki Intézet (MIT) kísérleteinek alapja a hagyományos ablaküveg a hagyományos, szilíciumos napelemes cellák helyett. Kutatók állítása szerint három éven belül a ma még csak fényt áteresztő üvegfelületek a napfény energiáját is hasznosítják majd.

Marc Baldo professzor és csapata "kisebb méretekben alkalmazzák a különböző termodinamikus naperőművekben már eddig is alkalmazott technikát, amely felhasználva a nap erejét, nagy parabola tükrökön keresztül összegyűjti, és azt hővé alakítja át".

A napelem része egy festék, olyan szerves anyag, "amely az ablakokra applikálva képes katalizálni a fényt és integrálni azt azok belsejébe". Az üveg nagy optikai rostlemezként "a fényt kifelé vezeti, és energiává alakítja a keret mentén rendelkezésre álló napelemes cellákon keresztül".
Forrás
Falra kenhető nanonapelem

A napelemek ennek a formáját, amely a falakra és a kocsik karosszériájára kenhető, már valósították az indianai Notre Dame egyetem kutatói. "A „napfesték” olyan félvezető nanorészecskék segítségével termel villamos energiát, amelyek ebben a kenhető anyagban ugyanazt a funkciót töltik be, mint a szilícium a hagyományos napelemben." (Aiolus News)

Az új anyag "titándioxid nanorészecskéket tartalmaz, amelyeket kadmiumszulfid vagy kadmium szelenid borít".
A energiatermelés tekintetében még a szilícium cellásé mögött kullog (l,l%), de mellette szól, hogy nagy mennyiségben, olcsón előállítható -a kutatók állítása szerin. Az fent említett napelemfestékkel szemben a nanotechnológiás megoldás még kezdeti stádiumban áll.
Forrás
 Ide sorolhatjuk a Nap ablaküveget is, amelynek működéséről egy korábbi bejegyzésemben már írtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése