2012. június 20., szerda

Rózsavíz elkészítés és felhasználása

A rózsavíz önmagában is igen hatékony tonizáló, tisztító és frissítő szer. A vízhiányos bőr remek táplálóanyaga. Arcmosó géllel történő arcmosás után a bőrfelületre spriccelve segíti az ápoló krémek felszívódását.

- Rózsavíz készítés -
Hozzávalók
2-3 liter friss rózsa, vagy rózsaszirom
desztillált víz
jégkockák
hőbiztos, rozsdamentes acél-, vagy üvegedény
fedő

Elkészítése
1. Helyezzünk egy téglát egy nagyobb fazék közepébe, majd a már korábban említett edényt tegyük a téglára. Ezt követően szórjuk a rózsát a fazékba, hogy ellepje a téglát. Majd töltsünk annyi vizet a rózsaszirmokra, hogy épp csak ellepje azokat.
2. Ferdítsük fejjel lefelé a fedőt. Gyújtsunk alá a fazéknak, és forrald fel a vizet. Ha kész, akkor vegyük takaréklángra a sütőt, és várjunk addig, amíg a víz ismét forrni kezd. Amint forrásnak indul a víz, abban a pillanatban három-négy darab, vagy akár egy egész zacskó jégkockát kell ráhelyezned a fedőre.
3. Ahogy a víz forr, a gőz felemelkedik és eléri a hideg fedőt – ekkor megkezdődik a kondenzáció. A lecsapódó víz középre folyik és egyenesen a téglára helyezett edénybe csöpög. Húsz percenként hirtelen mozdulattal emeljük fel a fedőt és a már elkészült rózsavizet evőkanállal „halásszuk” ki a tálból. Ezt a folyamatot akkor kell abbahagyni, mikor már nagyjából egy liter kellemes illatú rózsavizet kapunk. Képekben >>
- Felhasználása -

Kivörösödött, gyulladt bőrre: keverjünk 1 evőkanál sütőport 1 csésze rózsavízbe, rázzuk föl jól és vattával vigyük fel az irritált területre.

Kézápoló:  3/4 csésze rózsavizet, 1/4 csésze glicerint, 1/2 teáskanál ecetet és 1/2 teáskanál mézet alaposan rázunk össze egy üvegben.

Fürdés után: 1 csésze rózsavizet, 1/3 csésze Hamamelis kivonatot, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál kámfort, 1/2 teáskanál alumíniumoxid port keverjük simára. Öntsük üvegbe és rázzuk össze. Vigyük fel a bőrödre. Nőknek, férfiaknak (pl. borotválkozás után) egyaránt ajánlott.

Rózsakrém pakolás
Hozzávalók
2 teáskanál rózsavíz
1/2 csésze mandula olaj
9,4 gramm méhviasz
2 teáskanál lanolin,
1 db E vitamin kapszula (400 IU)
4 csepp geránium olaj
teflon bevonatú serpenyő, fakanál
jól záródó tégely

Elkészítés
Sterilizáljuk a tégelyt 10 percig forrásban lévő vízbe helyezve. Melegítsük fel rózsavizet kis edényben. Vízfürdőn melegítsük fel a mandula olajat. Adjuk hozzá a méhviaszt és a lanolint. Jól keverjük el, majd vegyük le a vízfürdőről. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a rózsavizet cseppenként. Az így nyert krémet kanalazzuk a tégelybe. Sötét, hűvös helyen tároljuk. A krémet gyengéden, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be az arcbőrödbe. 10-15 perc múlva a felesleges krémet vattával távolítsuk el e bőrödről.


Allergiát okozhat!
A házilag készített bőrápoló szerek is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése