2012. június 1., péntek

Konténerből étterem

Elég furán hangzik, hogy egy olyan piszkos tárgyból, mint a konténer, egy komoly higiéniai követelményeknek megfelelő éttermet alakítsanak ki.

Joost Bakker tervező által megalkotott épület, nem csak konténerek felhasználásának új módját alkotta meg, de elérte, hogy ne keletkezzen ,az abban működő étteremben, szemét. Pontosabban minden hulladék újra hasznosítható vagy komposztálható.
Maga az épület bármikor szétbontható, újra összeállítható, valamint újra felhasználható. "Ez nem nehéz persze akkor, ha az étkezés szinte teljesen helyi és idényjellegű növényekre épül, melynek egy részét egyenesen a konténerépület tetején termesztik".

Az ökoéttermet speciálisan arra tervezték, hogy különböző megoldásokat alkalmazásuk során mutassanak be. Mint például:
  • az étterem utaztatásával, hogy lehet konténerekbe csomagolva szállítani az épületszerkezetet, a lépcsőket, stb;
  • a háztetőkertben különböző növények termesztését; valamint
  • főzőolajjal meghajtani egy, a ház működtetéséhez szükséges generátort.
Mindemellett a nulla hulladék politikát szolgálja:
  • a ház felépítéséhez felhasznált szalmabálák, melyek biztosítják a kelló szigetelést;
  • esővíz hasznosítása;
  • idény növényeket frissen, helyi termelőktől szerzik be.
"Joost első alkalommal Sydneyben állította fel éttermét, és azt tervezi, hogy más-más időpontokban más-más helyszíneken állítja fel azt, illetve Európában is bemutatja a hulladékmentes étterem építésének és működtetésének koncepcióját".
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése