2012. június 1., péntek

A parlagfű is lehet hasznos

Nekünk gyom, nekik gyógynövény

A parlagfű az indiánok gyógynövénye, használták:
  • helyi vérzéscsillapításra
  • gyomorbetegségek ellen
  • rovarcsípésre
  • gyulladt sebekre
  • fejbőr lemosására
  • szemgyulladás kezelésére
Csak a pollenje allergizál!
Érdemes lenne virágzás előtt begyűjteni a növény egyedeket, úgy, hogy tövestől távolítjuk el azokat.
A begyűjtést követően készíthető belőlük: természetes növényvédő szer, talajfertőtlenítő szer, háztartási fertőtlenítő szer, szappan, hajsampon, valamint tea is. Forrás

A debreceni egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumban végeznek a témába függő kutatásokat. Elsődleges céljuk a már meglévő környezetre, egészségre káros anyag hasznosítása.

- Parlagfű gyűjtése és felhasználása -
Szedni már zsenge korában is lehet, de értékesebb, amikor virágzás előtt még nem nyíltak ki a bimbói. Ilyenkor minden értékes anyag még a növényen belül van. Elvirágzást követően is gyűjthető, de akkor többet kell belőle fogyasztani.

Felnőttnek az adagja egy púpozott teáskanálnyi por étkezésenként. Gyermekeknek 6 éves kor alatt 10 éves korig egy csapott kávéskanálnyi étkezésenként.

Fogyasztható nyersen apróra összevágva ételekre(be) szórva (kenyér, szendvics, leves, főzelék, rizs, tészta, stb.).

Szárítás előtt meg kell mosni a növényt tiszta vízben, majd érdemes ezüst kolloidos vízben leöblíteni. Ezután lerázzuk róla a vizet és szétterítve tálcákon szárítjuk száraz szellős helyen (veranda, tisztaszoba, tornác, stb). Amikor leszáradt, kézzel össze kell törni, morzsolni és befőttes üvegekbe kell tenni, majd celofánnal le kell zárni. Ezután turmixgépbe tesszük és jól összezúzzuk. Ha még finomabbra szeretnénk őrölni, akkor tegyük kávédarálóba és ott tovább finomíthatjuk az őrlés szemcsenagyságát

- Immunerősítő parlagfű tea -

Lehet a szárított, vagy a zöld leveleiből teát is főzni. Desztillált vízzel készítsük és egy literhez egy púpozott teáskanálnyit tegyünk. Ha nem szeretjük keserűen, akkor tehetünk vele együtt forrázásra egy teáskanál sztívia port is. 
Ha zöld levélből és szárból főzzük a teát, akkor nagyobb adag zöldet kell leforrázni, mint a szárított őrölt por használta esetén.
A tea székrekedés, bélgörcs, hányás, mellhártyagyulladás, lázcsillapítás megszüntetésére is kiváló.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése