2012. június 13., szerda

Fűszernövények, fűszerolaj házilag

Megannyi fűszernövény terem Hazánkban, legtöbb közülük nem igényel sok törődést. Íme pár növény, amit mi is nevelhetünk konyhakertünkben.

Kakukkfű: alacsony növésű, lila virágú, nálunk is honos. Kopár karsztos réteken, kőfalak réseiben vadon is terem.
Rozmaring: déli fal előtt védett fekvésben sok helyen bokorrá nő. Nálam eddig még bent sem, de most egy szabadban nagyra nőtt bokorról szedett saját dugványból próbálom honosítani – úgy tűnik ez sikerrel jár, bár még elég soványka.
Csombor: vagy borsikafüvet én Erdélyből ismertem – ott leginkább káposztaételekbe, vagy savanykás levesekbe használják és nagyon meglepett, hogy ez is a provanszi fűszerkeverék egyik alkotóeleme. Nem évelő ugyan, de olyan sok magot hullajt el, hogy tavasszal az összes környékén lévő cserépben az ő bébijei kelnek ki, csak választani kell, melyiket tartjuk meg.
Zsálya: szőrös szürkés levelei erős aromájúak, vigyázni kell a használatával, a hajtáscsúcsokat érdemes visszacsípni akkor jobban bokrosodik.
Babér: a Földközi tenger vidékén fává nő, nálunk is, de csak konténeres növényként tartható. Ha télen hűvös, de világos helyet biztosítunk neki (pl. napos de fűtetlen lépcsőház) nagyra megnő.
Majoránna és az oregano ugyanazon növény vad és szelidített változata. Kis kerek levelei - bármilyen hideg volt is a tél - tavasszal kihajtanak.
- Tippek -
A rozmaring, a kakukkfű, a csombor vagy a levendula virágládába ültetve sem igényel napi öntözést, mivel keskeny leveleik alig párologtatnak. A zsályával és levendulával együtt nagyobb cserépben, vagy ládában kint is áttelelnek, ha déli fekvésbe ültetjük őket és nyáron a túllocsolást kerüljük. Ősszel-télen arra kell vigyázni, hogy a gyökerük ne fagyjon át és a tövüknél ne álljon meg az eső vagy a hólé. Árnyékban megnyúlnak, kifakulnak és nem teljesedik ki az aromájuk.
Egyszerre csak a levelek max. 10 %-t vágjuk le, mert akkor tud jól regenerálódni a növény. A friss felhasználáson kívül szárítva mindegyik jól tárolható, sőt az oregano és a majoranna aromája erősebb is szárítva.
Forrás
- Fűszerolaj -
A zöld fűszereket meg kell mosni, lecsöpögtetni, leitatni róluk minden csepp vizet. A fűszereket üvegbe rakjuk és felöntjük olajjal. Vigyázva, hogy levegő buborék üljön meg rajta, mert ott romlásnak indulhatnak.  A száraz apróbb, porózus fűszereket gézbe csomagolva helyezhetjük az üvegbe. Az egészet pihentetjük néhány hétig, amíg jól összeérnek az ízek.
Erre két módszer van: napoztatjuk és megforgatjuk naponta, vagy pedig eldugjuk a sötétbe.

- Ajánlott összetétel -
Bazsalikom, babérlevél, fokhagyma, mustármag, koriander, szegfűbors és színes bors keveréke húsok pácolásához lehet használni.
Rozmaringot, fokhagymát, szegfűborsot és színes borsot elsősorban salátára használhatunk, de a nyári grillezések során is kiváló.
- Tippek -
A fokhagymát kicsit meg kell tisztítani, a legbelső, vékony hártya maradhat, de a külső „burkolatot” mindenképp érdemes leszedni, mert ha esetleg a cikk már barnul imitt-amott, akkor ne rakjuk el, hiszen ez is a romlás forrása lehet.
Növények szárításra a gyümölcsaszaló is kiváló.
Forrás
A fűszernövényekről még többet megtudhattok itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése