2013. október 13., vasárnap

Kagylóhéj - alternatíva szennyvíz tisztítására

Éttermek, szállodák, és háztartások fel nem használt hulladékai közé tartozott a kagylóhéj egészen napjainkig.  Angol kutatok ugyanis olyan módszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi ezen élelmiszer hulladékok ipari szintű újrahasznosítását az ivóvíz előállítási folyamatokban.
Kép: flickr.com
A hagyományos szennyvíztisztítás három fő szakaszból áll. Első szakaszban a szilárd anyagok és olajok kerülnek ki a vízből, második fázis a biológiai tisztírás baktériumok felhasználásával. Utolsó fázisban tisztítják meg az ivóvizet az előző fázisban létrejött sóktól, a szennyvízben maradt tápanyagoktól, különböző vegyületektől.
Egy leghatékonyabb tisztítási módszereknek a fotokatalítikus szűrést tartják, ez a víztisztítás harmadik fázisában titán-dioxid használatán alapszik, ami igen drága. A Bath Egyetem kutatói a titán-dioxidot helyettesítő ú.n. hidroxiapati vegyületet nyertek ki a kagylók héjából, amely vegyület a fogban és csontjainkban is megtalálható.
Kép: simplyfed.wordpress.com
Kutatásuk célja volt, hogy a kagylóhéjat, mint megújuló erőforrást hasznosítsák a víztisztítási költségek  és a kitermelt hulladék csökkentése érdekében.

" A kagyló egy kálcium gazdag erőforrás, amit arra használhatnak, hogy kálcium oxidot (meszet) termeljen. Ezt a meszet környezetvédelmi technológiák különböző módon hasznosíthatják, és a mi tanulmányunk rámutatott arra, hogy a belőlük kinyert hidroxiapati hatékony, zöld és potenciálisan környezet hatékony alternatívája a fotokatalizátoros szennyvízkezelésnek," állította  Darrell Patterson az egyetemi kutatócsoport tagja.
Kép: petitevie.net
Az egyetemen további kutatást folytatnak annak érdekében, hogy ezt a technológiát globális szinten alkalmazhatóvá tegyék az egyéb, fotokatalítikus módszeren alapuló technológiákban.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése